Cai Hesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cai Hesen
Født30. mars 1895Rediger på Wikidata
Shanghai
Død4. aug. 1931Rediger på Wikidata (36 år)
Guangzhou
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Head of the Central Propaganda Department of the Chinese Communist Party Rediger på Wikidata
Utdannet vedHunan First Normal University
Shuangfeng County No. 1 High School
EktefelleXiang Jingyu
MorGe Jianhao
SøskenCai Chang
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetRepublikken Kina
Utmerkelser100位为新中国成立作出突出贡献的英雄模范人物

Cai Hesen (kinesisk: 蔡和森; hanyu pinyin: Cài Hésēn, født 30. mars 1895 i Shuangfeng i provinsen Hunan i Kina, drept i august 1931 i Guangzhou) var en tidlig leder av Det kinesiske kommunistiske parti, og venn og medarbeider med Mao Zedong.

Cai var aktiv i politikken fra slutten av 1910-årene. I 1919, som del av Mouvement Travail-Études, dro han til Frankrike med sin mor, sin søster Cai Chang, og sin kjæreste Xiang Jingyu. I Paris ble han med blant de kinesiske kommunistiske studenter. I 1921 ble han arrestert for sin rolle i en rekke arbeideruroligheter, og ble så utvist fra Frankrike.

Sammen med sin hustru Xiang Jingyu vendte han tilbake til Kina for å delta i opprettelsen av kommunistpartiet der og arbeide for partiets sentrale organer. Han var med i en rekke år i toppskiktet.

I 1931 ble Cai forrådt av Gu Shunzhang og arrestert av politiet i Hongkong. Han ble så utvist til Guangzhou. Der ble han torturert av krigsherren Chen Jitang. Han ville ikke si noe, og ble til slutt korsfestet med nagler mot veggen i fengselet.