Bysetermåsan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bysetermåsan
Markaturene går i alle retninger fra Bysetermåsan. Her skilting av sommerløypene.
LandNorges flagg Norge
Kart
Bysetermåsan
59°47′57″N 10°59′29″Ø

Bysetermåsan - også benevnt Bysetermosan eller Bysetermosen - er et myrområde og veikryss i Enebakk kommune sør for Oslo, mest kjent som en mye brukt innfallsport til friluftsliv i Østmarka.

Bysetermåsan ligger ved Rausjøveien der denne ender som vanlig bilveg, og fortsetter innover i marka som skogsvei, grusvei og bomvei mot sør. Fra Bysetermåsan går Vangenveien nordover mot Skjelbreia og Vangen, også denne som bomvei stengt for ordinær trafikk. Det er anlagt en utfarts-parkeringsplass ved veikrysset og en et par hundre meter nord for krysset.

Som innfallsport til Østmarka har Bysetermåsan noen fortrinn: Man kan kjøre bil et par kilometer inn i marka, og man kommer litt opp i høyden - 240 moh.[1] Begge deler gunstig i vintre med lite snø i Østmarkas skiløyper. Til gjengjeld går strekk av løypenettet fra Bysetermåsan over våt myr og i ulendt terreng, noe som krever en del kulde og snø før løypene kan prepareres.

Den gamle Bysetra er mindre kjent enn utfarts-krysset, men ligger oppe i åsen over myrområdet, noen hundre meter mot sørøst. Det var opprinnelig en seter under By gård i Enebakk, etter hvert en husmannsplass under Rausjø bruk. Setra er per 2021 eid av Oslo kommune, og nyttes som speiderhytte.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]