Hopp til innhold

Byford Dolphin-ulykken i 1983

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den 5. november 1983 kl 04.00 skjedde en ulykke på dykkesystemet ombord i borefartøyet Byford Dolphin. Ulykken kostet fem menneskeliv og førte til at en person ble hardt skadet.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Dykkeklokka var nettopp tatt om bord etter at to dykkere hadde utført diverse arbeider på bunnrammen på produksjonssystemet på nordøst-Frigg. Dykkeklokka var koblet til kammersystemet, og de to dykkerne var kommet over i beboelsesenheten, hvor to andre oppholdt seg under trykk tilsvarende 90 meters vanndybde.

Ulykken oppsto ved at koplingslåsen løsnet slik at overtrykket i tunnelen og kammersystemet presset koblingslåsen av setet rundt flensen. Døra mellom kammersystemet og tunnelen var åpen. Derved oppsto det en eksplosjonsartet gassutstrømning som presset dykkeklokka bort fra kammersystemet. To dykkere som assisterte ved tilkoblingen ble kastet overende og sterkt skadet; den ene så alvorlig at han senere døde. De fire dykkerne i kammersystemet omkom på stedet.

En visuell inspeksjon av koblingslåsen ga ingen indikasjon på teknisk eller material svikt. Mutteren var i en stilling som gjorde det mulig å få bolten til å svinge fritt.

Tiltak[rediger | rediger kilde]

Oljedirektoratet pålegger operatører og dykkeselskaper å gjennomgå den operasjonelle og tekniske side av overføringsfasen mellom dykkerklokke og kammersystem. I den fase da det er åpent mellom klokke og kammersystemet er det meget viktig at så mange dører som mulig i kammersystemet er lukket. Oljedirektoratet vil også presisere at alle faser av dykkeoperasjoner skal gjennomføres i overensstemmelse med gjeldende prosedyrer.

Kilder[rediger | rediger kilde]