Byford Dolphin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Byford Dolphin» i 2008

«Byford Dolphin» er en halvt nedsenkbar boreplattform av typen Aker H-3. Den ble bygget av Bergen mekaniske verksted i Bergen i 1974 og er senere modifisert og oppgradert. Dagens eier av plattformen er det Fred. Olsen-eide selskapet Dolphin AS.

Fem mennesker omkom under dykkerarbeid fra plattformen i Byford Dolphin-ulykken i 1983. Det skjedde også en dødsulykke i 1990, og en i 2002 da en 44 år gammel mann mistet livet mens plattformen var engasjert på det Exxon Mobil-opererte Sigyn-feltet i Sleipnerområdet i Nordsjøen.

En annen ulykke plattformen har vært involvert i er Deep Sea Driller-ulykken. «Deep Sea Driller» endret navn til «Byford Dolphin» etter at riggen ble solgt videre av Aker Verdal. Ulykken skjedde da riggen skulle inn til ny klassing og utbedringsarbeid på Bergens Mekaniske Verksted. Den gikk for egen maskin gjennom Fedje, natt til 1. mars 1976. Det var orkan i kastene og rederiet hadde avslått kapteinens anbefaling om å ta los ombord. Riggen gikk på grunn i farvannet og fikk slagside. Riggen ble kondemnert av forsikringselskapene til Aker Verdal. De reparerte riggen og den ble senere døpt om til «Byford Dolphin» med nye eiere. Seks personer omkom i ulykken.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]