Bussulykken på Ljøsne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bussulykken på Ljøsne skjedde på Ljøsne i Lærdal ca. klokka 17.15 den 24. mai 1978. I en skarp sving på veien som i dag er europavei 16 mistet en semitrailer flere sponplater da den møtte en turistbuss. Platene traff bussen og mange av passasjerene. 7 personer omkom i ulykken og like mange ble alvorlig skadet.

Traileren fra Firda Billag kom fra Gjøvik og var på vei til Førde med sponplater. Samtidig var bussen fra Winge Reisebureau på vei opp Lærdalen til Tyin med 28 amerikanske turister, guide og sjåfør. På vei inn i den såkalte Ove-svingen på Ljøsne fikk hengeren på traileren en liten sleng og kom litt for langt inn på veien. Hengeren ble sneiet av bussen som kom imot. Lastestroppene som holdt sponplatene på hengeren ble slitt av, og flere plater falt av hengeren og traff bussen. Platene knuste vinduene på bussens venstre side og traff passasjerene med stor kraft.

Bussjåføren kom fysisk uskadd fra ulykken. Trailersjåføren ble dømt for uaktsomhet og fikk 30 dager betinget fengsel og måtte betale 1000 kroner i bot og 500 kroner i saksomkostninger.

Kilder[rediger | rediger kilde]