Bussluse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Bussluse i form av en bussgrav i Assen i Nederland

Bussluse er en anordning for å sikre at bare busser får tilgang på en bestemt veistrekning. Bussluser konstrueres på to ulike måter; enten som et stasjonært hinder som lages som et hull i veien (bussgrav) eller som en forhøyning i midten av veien som er tilpasset bussenes sporvidde og avstand over bakken.

Ved en bussgrav er hjulsporene så langt fra hverandre at bare busser er brede nok til å kunne benytte overgangen, mens personbiler faller nedi hullet. En bussluse i form av en forhøyning i veien er så høy at busser med sin sporvidde og gulvhøyde kjører over, mens personbiler i beste faller skraper nedi forhøyningen. Forhøyningen lages samtidig så bred at personbiler ikke skal kunne passere. Ettersom lavgulvsbusser innføres stadig flere steder er imidlertid forhøyningene på vei ut til fordel for bussgrav.

I tillegg har en bevegelige hindre, som oftest en radiostyrt bom, som heves når en buss eller annet kjøretøy med riktig radiosender kommer inn mot bommen. Bommen kan også være styrt av en vekt som gjør utslag på tunge kjøretøy, men ikke for lette personbiler.

Se også[rediger | rediger kilde]