Burckhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stamfaren, silkehandleren Christoph Burckhardt (1490–1578)

Burckhardt, eller de Bourcard på fransk, er en opprinnelig sveitsisk patrisierslekt fra Basel. Tekstil- og silkehandleren Christoph (Stoffel) Burckhardt (1490–1578) ble borger i Basel i 1523 og medlem av byens råd (dvs. regjering) i 1553. Siden den gang satt familien sammenhengende i byens råd til inn på 1900-tallet, og på 16- og 1700-tallet var den en av Basels ledende familier. Syv familiemedlemmer var borgermestre i Basel frem til 1800-tallet.[1] Familien ble tett sammenvevd med andre familier fra Basels daig (patrisiat), som Merian, Sarasin, Vischer, Faesch, Seyler og Wettstein.

En gren av familien i Kongedømmet Napoli ble adlet der. En annen, nå utdød gren, var bosatt i Nantes i Frankrike. Familienavnet har vært skrevet på en rekke måter, også som Byrkit, Byrkett og Burket (basert på Baseldialektens uttale av Burckhardt).

Slektsvåpen

Familiens to kanskje mest kjente medlemmer er oppdageren og orientalisten Johann Ludwig Burckhardt, som oppdaget oldtidsbyen Petra, og kultur- og kunsthistorikeren Jacob Burckhardt.

Referanser[rediger | rediger kilde]