Bukken Bruse-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bukken Bruse-ulykken
Luftfartsulykke
Dato 2. oktober 1948
Årsak Dårlig vær ved landing
Ulykkessted Hommelvik sjøflyhavn
Passasjerer 38
Mannskap 7
Omkomne 19
Overlevende 26
Luftfartøy
Type Short S.25 Sandringham 5
Navn Bukken Bruse
Operatør Det Norske Luftfartselskap
Registrerings-
nummer
LN-IAW
Tok av fra Oslo lufthavn, Fornebu
Bestemmelses-
sted
Hommelvika havn

«Bukken Bruse»-ulykken var en flyulykke som skjedde den 2. oktober 1948 ved Hommelvik sjøflyhavn i Trondheimsfjorden og som kostet 19 mennesker livet. Flyet var et norskregistrert firemotors sjøfly av typen Short Sandringham V (reg. LN-IAW) med navnet «Bukken Bruse» og tilhørte Det Norske Luftfartselskap (DNL) og ble brukt i den flyvende hurtigrute.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Flyet var på vei fra Fornebu til Hommelvik ved Trondheim med 38 passasjerer og en besetning på syv, ledet av DNLs sjefsflyger John Strandrud. Da flyet skulle lande i Hommelvika ved Trondheimsfjorden var været dårlig. Styrbord (høyre) pongtong traff sjøen så kraftig at den knakk. Flyet hellet over til styrbord (høyre) side og styrbord (høyre) vinge traff vannet. Deretter tippet flyet over og nesen ble ødelagt i det kraftige sammenstøtet med vannet og én flyvertinne ble drept umiddelbart. Den forreste delen av flyet ble raskt fylt med vann.

Av de totalt 45 ombord døde 16 av passasjerene og tre av besetningen.[1] De av passasjerene som ikke druknet var de som satt lengst akter i flyets røykeavdeling, deriblant den kjente filosofen og samfunns­kritikeren Bertrand Russell (1872 – 1970), som skulle til Trondheim og holde foredrag i Studentersamfundet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten Morgen 4. oktober 1948

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]