Hopp til innhold

Bruschetta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bruschetta med olivenolje og parmaskinke

Bruschetta (italiensk uttale: [brusˈket̪ːtä]) (ofte i flertallsformen bruschette) er en matrett fra Italia. Den består av grillede eller stekte biter av brød eller baguett med hvitløk og olivenolje påsmurt og med saltdryss. Dette er den opprinnelige bruschettaen, og var en måte å bruke opp gammelt brød på, og bruschette er tradisjonell italiensk fattigmannskost.

I dag serverer man gjerne noe oppå, og mest typisk er tomat-skiver, salt, pepper og olivenolje, ev. syltet fennikel eller olivenpuré. Mer luksuriøse utgaver kan også ha parmaskinke som pålegg. Bruschetta er en typisk antipasto, og kan også være en smårett.

Regionale varianter[rediger | rediger kilde]

I Toscana kalles bruschetta gjerne fettunta eller panunto. Når det hjemmelagede brødet er ristet, gnir man overflata inn med et hvitløksfedd, før man smakssetter med olivenolje, salt og pepper. Denne retten ble gjerne servert til jordarbeiderne, gjerne sammen med kjøtt eller pølse. I Piemonte kalles retten soma d'aj, og her legger man to skiver sammen til et smørbrød, med skiver av tomat med olje og salt som fyll. Dette var tradisjonelt servert til onnearbeiderne under vinhøsten. I Abruzzo-regionen smører man gjerne på en modnet masse av svineinnvoller, og så blir brødstykkene grillet, en rett som kalles ventricina.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]