Hopp til innhold

Bruno Karteuseren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bruno Karteuseren

Bruno Karteuseren (født omtrent 1032 i Köln i Tyskland, død 6. oktober 1101 i La Torre i Calabria i Italia), også bare St. Bruno, var en tyskfødt fransk geistlig som var grunnleggeren av Karteuserordenen. Hans festdag er 6. oktober. Han er dessuten blitt prist for sin veltalenhet, poetiske, filosofiske og teologiske talenter, og hans evner som lærer.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Sankt Bruno avstår fra erkebispedømmet Reggio di Calabria, av Vicente Carducho.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bruno ble født i Köln, og etter tradisjonen tilhørte han den i byen fremstående slekten Hartenfaust eller Hardebüst, men opplysningen er uverifiserbar. Ikke meget er kjent fra hans ungdom. Han studerte i filosofi og teologi i Reims, og studiene turde ha omfattet bibellesning og studier av kirkefedrene.

Kirkelig karriere[rediger | rediger kilde]

Han blev først kanikk St. Kuniberts kirke i Köln. I 1056 ble han tilbakekalt av biskop Gervais til Reims, og han ble der forestander for katedralskolen i erkebispedømmet. Han ble også han kansler i erkebispedømmet Reims.

Hans oppgaver omfattet også ledelsen av skolene og alle utdannelsesarbeide i hele bispedømmet. I 18 år, fra 1057 til 1075, opprettholdt han den katedralskolens høye ry og prestisje som den allerede hadde vunnet under sine tidligere mestre, Remi av Auxerre og andre.

I investiturstriden mellom kirken og de verdslige makthavere forsvarte han kirken. Da den voldelige og verdslig sinnede aristokrat Manasses I de Gourney som ikke hadde noe åpenbart religiøst kall ble erkebiskop av Reims, måtte Bruno flykte unna ham og forlate Reims. Etter Manasses ble avsatt i 1080, vendte ikke Bruno tilbake til Reims, men inntrådte som benediktiner i abbediet Molesme.

Selv var han ytterst streng i sin livsførsel, og kunne ikke fordra den sedelige slapphet som han anså møtte ham overalt. Han trakk seg derfor i 1084, sammen med noen likesinnede, tilbake i ensomheten och grunnla et kloster i den ville klippedalen Chartreuse (Cartusia), i nærheten av Grenoble, i det sørøstre Frankrike. Slik ble han opphav til den såkalte kartusianerordenen, som på sin tid var den katolske kirkes strengeste av alle munkeordner.

Etter kall fra sin tidligere disippel, pave Urban II, begav Bruno seg mot slutten av sitt liv til Roma som pavelig rådgiver. I Italia synes det at han har deltatt i et antall konsilier. Han avslo pavens tilbud om å bli erkebiskop av Reggio de Calabria.

Han grunnla - sannsynligvis i 1091 - et karteuserkloster ved La Torre i Calabria, der han oppholdt seg til sin død i 1101.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]