Hopp til innhold

Brukergenerert innhold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Brukergenerert innhold og brukerskapt innhold viser til ulike typer mediainnhold som er offentlig tilgjengelig og produsert av sluttbrukere.[1]

Det er gjerne formålstjenlig å trekke et skille mellom brukergenerert og brukerskapt innhold. I de tilfellene der brukerne aktivt produserer innhold, f eks å redigere en artikkel på Wikipedia, vil det være tale om brukerskapt innhold. I økende grad ser en imidlertid at innhold blir til gjennom et komplekst samspill mellom brukere og ulike tjenester. Innholdet er ikke produsert av brukeren direkte, men genereres på bakgrunn av hva den enkelte, eller et kollektiv foretar seg. Et banalt eksempel på brukergenerert innhold er en nettside som lister opp hvilket innhold som er "mest lest", "oftest videresendt" etc. En mer kompleks form for brukergenerert innhold finner vi når en bruker deltar i en test eller konkurranse, der resultatet fører til en automatisk oppdatering av vedkommendes profilside, f eks på Facebook.

Begrepene brukerskapt og brukergeneret innhold blir stadig mer brukt i nye medier. De reflekterer utbredelsen av mediaproduksjon via nye teknologier, som er lett tilgjengelige for allmennheten. Eksempler er digital video, blogging, bilder fra kameratelefoner og wikier.

Store medier som BBC og CNN, samt nyhetsbyrå som AP har egne redaksjoner og verktøy som samler inn og benytter brukergenerert innhold til journalistikk og nyhetsformidling [2].

I tillegg til disse teknologiene, kan innhold bli produsert ved at brukerne benytter en kombinasjon av fri programvare med åpen kildekode eller fleksibel lisensiering, eventuelt relaterte avtaler for å fremme samarbeid, kunnskap og oppdagelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ User Generated Content: Is it Good for You? Arkivert 16. februar 2008 hos Wayback Machine., eMetrics Marketing Optimization Summit, Washington D.C. 2007
  2. ^ Shan Wang (16. mai 2017). «The Associated Press is adding more user-generated social content (verified, of course) into its wire services». Nieman Journalism Lab. Arkivert fra originalen . Besøkt 24. september 2019.