Bruce Golding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bruce Golding
Bruce Golding.jpg
Født5. desember 1947
Chapelton
Far Tacius Golding
Utdannet ved University of the West Indies
Beskjeftigelse Politiker
Parti Jamaica Labour Party
Nasjonalitet Jamaica
Jamaicas statsminister
11. september 2007 – 23. oktober 2011
ForgjengerPortia Simpson-Miller
EtterfølgerAndrew Holness


Bruce Golding (født 5. desember 1947) er en jamaicansk politiker som var statsminister på Jamaica fra 2007 til 2011. Golding ble utnevnt til leder av partiet Jamaica Labour Party (JLP) i 2003 og han ble utnevnt til statsminister 4 år senere.

Han ble statsminister etter hans parti fikk en seier i stortingsvalget den 3. september 2007. Han ble tatt i ed som statsminister av generalguvernøren av Jamaica den 11. september 2007. Golding er landets åttende statsminister siden den jamaicanske uavhengigheten fra Storbritannia i august 1962.

Golding var også grunnlegger av det politiske partiet National Democratic Movement (NDM). Han var tidligere formann for partiet JLP, før han og andre medlemmer av dette partiet følte behov for å splitte opp og isteden danne det nye partiet NDM i 1995. I 2002 sluttet han seg til JLP og i november 2003 ble igjen valgt til leder av partiet.

Han etterfulgte Edward Seaga som statsminister. Golding er en andregenerasjons medlem av JLP. Hans far, Tacius Golding, var nemlig også medlem av det jamaicanske parlamentet. Han ble i tillegg president i Representantenes hus fra 1962.

Golding er gift med Lorna Golding og de har tre barn sammen som heter Sherene, Steven, og Ann-Merita.

I mai 2008, i et intervju med den britiske nyhetskanalen BBC, erklærte han at enhver regjering som var dannet av ham ville utelukke regjeringsmedlemmer som offentlig hadde stått frem som homofile.

I flere tidligere uttalelser har Golding uttalt at han og hans parti er sterkt imot offentlig framvisning av homoseksualitet på Jamaica, og at han følte at homofili skulle fortsette å være ulovlig i tråd med de sosiale normene som er meget utbredt på Jamaica.