Bror Jonsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bror Jonsson
Født12. mai 1948Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseBiolog, zoolog, universitetslærer Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Kongelige Norske Videnskabers Selskab

Bror Jonsson (født 12. mai 1948 i Sør-Odal) er en norsk fiskeribiolog. Han er vitenskapelig rådgiver ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Jonsson tok doktorgraden i zoologi ved Universitetet i Oslo i 1981. Han har vært vitenskapelig leder ved Direktoratet for naturforvaltning, forskningssjef ved NINA og professor i ferskvannsøkologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Karlstad universitet i Sverige. Jonsson har skrevet ca. 600 vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler og rapporter, hvorav mange omhandler fisk som vandrer mellom ferskvann og hav. Han er blant annet forfatter av boken Fisker og medforfatter av bøkene Kysten: flora og fauna samt Ecology of Atlantic salmon and brown trout. Han er en av Norges mest siterte forskere, og var i 2010 en av fjorten forskere ved norske institusjoner som er rangert som highly cited i ISI-indeksen.[1]

Han er medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab siden 1988, æresmedlem av Canadas fiskeforskerforening og ble i 1991 ridder av Den islandske falkeorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]