Bronsealderskoen fra Jotunheimen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bronsealderskoen.

Bronsealderskoen fra Jotunheimen er Norges eldste sko. Skoen stammer fra bronsealderen og ble funnet på Kvitingskjølen i Jotunheimen den 17. september 2006.

Skoen ble funnet tilfeldig av en turgåer. Kraftig snøsmelting i fjellet grunnet klimaendringer gjør at flere gjenstander fra eldre tid nå kommer til syne på overflaten. Skoen er veldig spesiell fordi svært få rester av klær og sko er bevart fra bronsealderen i Norge. Den er laget en gang mellom 1420 og 1260 f.Kr., altså er den over 3000 år gammel, og den eldste skoen som noensinne er funnet i Norge. I Europa for øvrig er den eldste skoen som er funnet, skoen til ismannen Ötzi fra omtrent 3200 f.Kr.

Bronsealderskoen er en hudsko av enkel type. Slike sko var i bruk helt opp til moderne tid. Det vites ikke sikkert hvilken type skinn skoen er laget av, men det er muligens reinskinn. Formen er svært enkel, med såle og overlær i ett stykke. Lærstykket er tilnærmet rektangulært, men det har avrundede hjørner i fremre kant ved det som har vært en sammensnurping over tærne. Hælpartiet er sammensydd med en lærrem som er trædd gjennom hull eller reimskår i læret. Det er snittet inn reimskår også langs fotåpningen, og opprinnelig har det løpt en reim også gjennom disse hullene. Denne reimen er imidlertid ikke bevart. Det er usikkert hvorvidt skoen passer høyre eller venstre fot. Høyden på skoen er ca. 6 cm, og lengden 28 cm. Dette tilsvarer omtrent en moderne skostørrelse 36 eller 37. Skoen kan dermed ha tilhørt en kvinne, men også en ungdom eller en liten mann.

Kvitingskjølen kan ha vært et godt jaktområde i bronsealderen. Eieren av skoen kan ha mistet skoen mens hen var ute på jakt.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norgeshistorie.no, Marianne Vedeler, «En bronsealdersko fra Jotunheimen». Hentet 22. nov. 2016 fra http://www.norgeshistorie.no/bronsealder/artikler/0318-en-bronsealdersko-fra-jotunheimen.html.

Kilder[rediger | rediger kilde]