Bristolkanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bristol Channel»)
Bristolkanalen
Kysten av Bristolkanalen ved Ilfracombe, nordlige Devon, utsyn vestover mot Lee Bay.

Bristolkanalen (walisisk: Môr Hafren, betydning «Severn-havet»; engelsk: Bristol Channel) er ei stor bukt i Storbritannia som skiller det sørlige Wales fra det sørvestlige England. Den har navn etter byen Bristol og grenser mot St George's Channel i nord og grensa mot Keltersjøen trekkes ved meridianen 5°V. Innerst i Bristolkanalen munner elva Severn ut gjennom et stort estuar. Den er over 50 km bred på det største.

Det er bygget to broer over Bristolkanalen, Severn Bridge og Second Severn Crossing, som henholdsvis fører motorveiene M48 og M4 mellom England og Wales. Det er også en jernbanetunnel, Severntunnelen, som fører Great Western hovedlinje under bukta. Blant de større øyene i kanalen er Lundy, Steep Holm og Flat Holm.

Ved lavvann blir mye av kanalen gjørmefelter, ettersom Bristolkanalen har en tidevannsforskjell på 15 meter, den nest største forskjellen i verden, etter Bay of Fundy i Canada. Området er et viktig sted for dyre- og fugleliv, spesielt for vadefugler, og deler av det er beskyttet.

Økologi[rediger | rediger kilde]

Bristolkanalen er et viktig område for dyrelivet, i særdeleshet lofugler, og har beskyttede områder, inkludert nasjonalparker som Bridgwater Bay ved munningen av elven Parrett. Ved fjære blir store deler av kanalen til mudderflater grunnet tidevannsforskjell på 13 meter,[1] kun nest etter Fundybukta i østlige Canada.[2][3] Utviklingsplaner har blitt foreslått langs kanalen, inkludert flyplass og tidevannsbryter for generering av elektrisitet, men miljøhensyn har så langt forhindret slike planer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Severn Estuary Barrage». UK Environment Agency. 31. mai 2006. Arkivert fra originalen (PDF) den 30. september 2007
  2. ^ Chan, Marjorie A.; Archer, Allen William (2003): Extreme Depositional Environments: Mega End Members in Geologic Time. Boulder, Colorado: Geological Society of America. ISBN 0-8137-2370-1. s. 151.
  3. ^ «Coast: Bristol Channel». BBC.