Hopp til innhold

Brewsters millioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brewsters millioner
orig. Brewster's Millions
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1985
Prod.landUSA
Lengde100 min.
Aldersgrense7 (1985) (Norge)
Bak kamera
RegiWalter Hill
ProdusentLawrence Gordon
Gene Levy
Joel Silver
ManusforfatterTimothy Harris
Herschel Weingrod
MusikkRy Cooder
SjeffotografRic Waite
KlippFreeman A. Davies
Michael Ripps
Foran kamera
MedvirkendeRichard Pryor
John Candy
Annen informasjon
Budsjett$20 millioner
Premiere22. mai 1985 (USA)
Eksterne lenker

Brewsters millioner (originaltittel: Brewster's Millions) er en amerikansk filmkomedie fra 1985 med Richard Pryor og John Candy i hovedrollene. Regi er ved Walter Hill. Filmen er basert på George Barr McCutcheons bok Brewster's Millions, fra 1902. Boka har blitt filmatisert en rekke ganger, første gang i 1914.

Handling[rediger | rediger kilde]

Monty Brewster får 30 dager på seg til å bruke opp 30 millioner dollar. Greier han det, har han gjort seg fortjent til arve 300 millioner dollars fra sin avdøde onkel. Brewster har ikke lov til å bruke noe av pengene til å kjøpe eiendom. Han kan ikke tjene penger, for eksempel gjennom aksje-handel, med de 30 millionene. Han kan heller ikke gi bort hele summen til veldedighet, og han kan heller ikke - med vilje - skade noe han har kjøpt for disse pengene. Til slutt må han holde dette hemmelig for alle andre, frem til de 30 dagene er over. Hvis han ikke klarer å oppfylle alle disse vilkårene, kommer han til å bli fratatt resten av de 30 millionene - og han kommer ikke til å arve noe som helst.

Angela Drake, en advokatfullmektig ved advokat-firmaet, får i oppdrag å følge ham og holde styr på alle kostnadene hans. Brewster, som aldri har tjent mer enn 11 000 dollar i året før dette, leier en kostbar hotell-suite ved Plaza Hotel. Han ansetter en rekke personlige ansatte med ublu høye lønninger, og han taper en del penger på gambling. Men når han innser at han ikke klarer å bruke opp pengene raskt nok, bestemmer Brewster seg for å stille til valg som ordfører i New York City. Han kaster deretter bort mesteparten av millionene sine på en slags protest-kampanje, som oppfordrer innbyggerne i New York til å ikke stemme på noen av kandidatene.

Men de to kandidatene som har størst sannsynlighet for å vinne valget, truer med å saksøke Brewster for hans konfronterende retorikk. Men de får snart i stand et forlik som koster flere millioner dollar. Brewster ansetter deretter hele New York Yankees for å spille tre omganger mot laget Hackensack Bulls, som Brewster selv spiller for. Men Warren Cox, en yngre advokat ved advokat-firmaet - som også er Angela Drakes forlovede - hadde i hemmelighet blitt bestukket av firmaet deres for å sikre at Brewster ikke klarer å bruke hele opp alle de 30 millionene i tide. Warren legger derfor planer for å hindre at at Brewster lykkes med å bruke opp alle pengene, og sørge for at han bryter vilkårene i avtalen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne

Filmen fikk blandet mottakelse fra anmelderne og har bare oppnådde 38% på Rotten Tomatoes (juni 2011).[1]

Popularitet

Filmen ble en moderat publikumssuksess i USA hvor den innbrakte $40 millioner. Den endte dermed på en 20.-plass blant de mest innbringende filmene på amerikanske kinoer i 1985. Den spilte bare inn $5 millioner i resten av verden og endte dermed totalt på $45 millioner.[2] Filmens produksjonskostnader var ca $20 millioner.[3]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata