Breach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Breach
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 16. februar 2007
Storbritannias flagg 31. august, 2007
Prod.landUSA
Lengde110 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBilly Ray
ProdusentScott Kroop
Adam Merims
Scott Strauss
ManusforfatterBilly Ray
Adam Mazer
William Rotko
MusikkMychael Danna
SjeffotografTak Fujimoto
KlippJeffrey Ford
Foran kamera
MedvirkendeChris Cooper
Ryan Phillippe
Laura Linney
Dennis Haysbert
Caroline Dhavernas
Gary Cole
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Breach er en amerikansk kinofilm fra 2007 med Chris Cooper, Ryan Phillippe, Laura Linney og Caroline Dhavernas. Filmen ble redigert av Billy Ray og kretser rundt Eric O'Neill, en FBI-agent som arbeider under Robert Hanssen, en agent som ble senere ble arrestert og dømt for spionasje for Sovjetunionen (og Russland) gjennom femten år. Filmen hadde amerikansk premiere den 16. februar 2007.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Eric O'Neill (spilt av Ryan Phillippe) er en nylig ansatt i FBI, og får i oppdrag å arbeide undercover for Robert Hanssen (spilt av Chris Cooper), som er en mer erfaren agent. O`Neill blir fortalt at Hanssen er mistenkt for å være en seksuell avviker. Hanssen har nylig blitt tilbakekalt fra sin jobb i det amerikanske utenriksdepartementet for å begynne i en ny stilling i selve hovedkvarteret til FBI. Hanssen klager flere ganger over det tungvinne byråkratiet i FBI, at byråets informasjonsteknologi er kraftig foreldet, og han klager over mangelen på informasjonsutveksling og samordning med andre etterretningsorganisasjoner. Etter hvert blir Hanssen en nær venn og mentor for O'Neill, og han tar en personlig interesse i O'Neill og hans kone Juliana (Caroline Dhavernas), som er skeptisk til Hanssen og misliker det hun kaller inntrenging i deres familieliv. Hanssen som er en troende katolikk og medlem av Opus Dei, oppfordrer O'Neill, som er en frafallen katolikk, og hans sekulære østtysk-fødte kone å bli mer aktive kirkegjengere.

O'Neill finner overhodet ingen bevis som kan tyde på at Hanssen lever et hemmelig dobbeltliv og han utvikler en økende respekt for sjefen sin. Når O`Neill konfronterer sjefene for undercover-oppdraget hans, så innrømmer de at han egentlig arbeider undercover for å finne ut om Hanssen i all hemmelighet arbeider for Sovjetunionen. O`Neill får også vite at det er FBI-direktøren personlig som er ansvarlig for etterforskningen. FBI ønsker å ta Hanssen på fersken i det han driver med spionasje, slik at de kan true ham med dødsstraff for forræderi og på denne måten muligens overtale ham til å røpe hva slags informasjon har solgt til fremmede makter. O'Neill får ordre om å innhente data fra Hanssens personlige Palm Pilot og holde ham opptatt mens FBI-agenter gjennomsøker bilen hans og planter skjult avlyttingsutstyr i den.

Avlyttingsutstyret i Hanssens bil forårsaker forstyrrelser med bilradioen, noe som gjør Hanssen mistenksom. Hanssen begynner også å lure på hvorfor han ble plassert i en isolert posisjon i FBI bare noen få måneder før han etter planen skulle pensjonere seg. Hanssen forteller O'Neill at han muligens blir overvåket av sovjetiske / russiske agenter. FBI får tak i en melding som Hanssen sender til sine russiske arbeidsgivere, og Hanssen forteller dem at han ikke ønsker å gi dem noe mer hemmelig informasjon. Hanssen gjør sin aller siste dead drop med stjålet informasjon, og FBI-agenter tar ham på fersken. Selv om O'Neill med stor sannsynlighet ville fått en forfremmelse i FBI, på grunn av hans arbeid med Hanssen-saken, så velger han likevel å forlate hele etaten. Idet O'Neill forlater kontoret sitt med alle eiendelene sine, møter han uventet på Hanssen som blir eskortert vekk fra FBI-bygningen og arrestert. Hanssen spør O'Neill om å be for ham, og O'Neill lover det skal han.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]