Bratsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bratsks byvåpen

Bratsk (russisk: Братск) er en by i Irkutsk oblast i Russland. Den ligger på vestre bredd av det enorme Bratsk-reservoaret i elva Angara, rundt 470 km nordvest for Irkutsk. Innbyggertall: 259 335 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

Bratsk ble grunnlagt av russiske nybyggere i 1631 som en festning. Flere tretårn fra 1600-tallsfortet er nå utstilt på Kolomenskoje-godset i Moskva. Byens hurtige utvikling begynte på midten av 1950-tallet med byggingen av det store (4500 MW) vannkraftverket i Angara.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Bratsk vannkraftverk er byens viktigste økonomiske pilar. Blant øvrig industri i byen er et aluminiumsverk og en tremassefabrikk.

Miljøproblemer[rediger | rediger kilde]

Bratsk var blant Blacksmith Institutes «Dirty Thirty», de tredve mest forurensede stedene i verden.[1]

Inntil nylig var Bratsk-reservoaret - som er et av verdens største - drikkevannskilde for mange nærliggende byer. Men etter at tonnevis av kvikksølv ble funnet på bunnen av reservoaret ble lokalbefolkningen advart og bedt om å unngå reservoaret for enhver pris. Men på grunn av Russlands økonomiske problemer blir reservoaret fremdeles brukt til fiske av hardt pressede lokale innbyggere. Ifølge Jurij Udodov, leder for Den Føderale Økologi-Komitéen i Irkutsk oblast, så har dette området «den høyeste utslippsmengden av metallisk kvikksølv i hele Sibir.»[2] Mengden av kvikksølv-forurensing i bakken rundt den nærliggende Usolje Kjemiske Fabrikk tilsvarer halvparten av den globale produksjonen av kvikksølv i 1992.[2]

Bratsk er blitt erklært en økologisk katastrofesone. Bratsk Aluminiumsverk har forurenset sine omgivelser i så stor grad at byen Tsjikanovskij ble evakuert i 2001 på grunn av gjentatte helsemessige kriser.[3]

Transport[rediger | rediger kilde]

Bratsk ligger ved BAM (Bajkal-Amur Magistrale)-jernbanen. Bratsk lufthavn ligger 25 km nord for byen.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Høyere utdanningsinstitusjoner i byen er Bratsk Statlige Tekniske universitet og en avdeling av Irkutsk Statlige universitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 56°10′N 101°37′Ø