Bratsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bratsks byvåpen

Bratsk (russisk: Братск) er en by i Irkutsk oblast i Russland. Den ligger på vestre bredd av det enorme Bratsk-reservoaret i elva Angara, rundt 470 km nordvest for Irkutsk. Innbyggertall: 259 335 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

Bratsk ble grunnlagt av russiske nybyggere i 1631 som en festning. Flere tretårn fra 1600-tallsfortet er nå utstilt på Kolomenskoje-godset i Moskva. Byens hurtige utvikling begynte på midten av 1950-tallet med byggingen av det store (4500 MW) vannkraftverket i Angara.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Bratsk vannkraftverk er byens viktigste økonomiske pilar. Blant øvrig industri i byen er et aluminiumsverk og en tremassefabrikk.

Miljøproblemer[rediger | rediger kilde]

Bratsk var blant Blacksmith Institutes «Dirty Thirty», de tredve mest forurensede stedene i verden.[1]

Inntil nylig var Bratsk-reservoaret - som er et av verdens største - drikkevannskilde for mange nærliggende byer. Men etter at tonnevis av kvikksølv ble funnet på bunnen av reservoaret ble lokalbefolkningen advart og bedt om å unngå reservoaret for enhver pris. Men på grunn av Russlands økonomiske problemer blir reservoaret fremdeles brukt til fiske av hardt pressede lokale innbyggere. I følge Jurij Udodov, leder for Den Føderale Økologi-Komitéen i Irkutsk oblast, så har dette området «den høyeste utslippsmengden av metallisk kvikksølv i hele Sibir.»[2] Mengden av kvikksølv-forurensing i bakken rundt den nærliggende Usolje Kjemiske Fabrikk tilsvarer halvparten av den globale produksjonen av kvikksølv i 1992.[2]

Bratsk er blitt erklært en økologisk katastrofesone. Bratsk Aluminiumsverk har forurenset sine omgivelser i så stor grad at byen Tsjikanovskij ble evakuert i 2001 på grunn av gjentatte helsemessige kriser.[3]

Transport[rediger | rediger kilde]

Bratsk ligger ved BAM (Bajkal-Amur Magistrale)-jernbanen. Bratsk lufthavn ligger 25 km nord for byen.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Høyere utdanningsinstitusjoner i byen er Bratsk Statlige Tekniske universitet og en avdeling av Irkutsk Statlige universitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Blacksmith Institute
  2. ^ a b Earth Island Institute: Earth Island Journal - World News (Winter/Spring 1998-1999)
  3. ^ The Blacksmith Institute

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 56°10′N 101°37′Ø