Kolomenskoje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristi himmelfartskirken

Kolomenskoje er et tidligere kongelig sommersted i den sydøstre utkanten av Moskva som er omgjort til friluftsmuseum. Kolomenskoje ligger i et stort parkområde langs gamleveien til Kolomna (derav navnet). Den eldste bevarte bygningen er Himmelfartskirken fra 1532. På 1600-tallet fikk tsar Aleksej I oppført et stort sommerpalass der, som har blitt rekonstruert i moderne tid. Etter at eiendommen ble omgjort til museum har gamle trebygninger fra ulike deler av Russland blitt flyttet dit.

Kristi himmelfartskirken[rediger | rediger kilde]

Kristi himmelfartskirken, bygget i hvit stein, sto ferdig i Kolomenskoje i 1532. Kirken ble oppført av Vasilij III for å hedre sin nyfødte sønn, Ivan IV av Russland, senere kjent som Ivan den grusomme. Kirken markerte et klart brudd med den bysantinske arkitekturen, og er en av de første kirkene med telttak i Russland. I 1994 ble den oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Kolomenskojepalasset[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige Kolomenskojepalasset

På midten av 1600-tallet fikk tsar Aleksej I alle de tidligere trebygningene i området revet, og erstattet med et fantastisk sommerpalass i tre, omtalt som «verdens åttende underverk». Aleksejs sønn Peter den store, tilbrakte mye av sin barndomstid i palasset, og den fremtidige keiserinnen Elisabeth Petrovna ble født der i 1709.

Etter flyttingen av hovedstaden fra Moskva til St. Petersburg i 1712 forfalt palasset i en slik grad av Katarina II nektet å gjøre det til sitt sommerpalass. I stedet beordret hun i 1768 at det skulle rives, og erstattes med et enklere palass i stein og murstein. Heldigvis overlevde en tremodell av palasset, og en rekonstruksjon i full skala sto ferdig i september 2010.

Andre bygninger[rediger | rediger kilde]

I 1923 ble området omgjort til museum på initiativ fra bygningsantikvaren Pjotr Baranaovskij. I årene som fulgte ble trebygninger fra ulike deler av Russland flyttet til museet for bevaring.