Hopp til innhold

Brahui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lingvistisk kart over Sør-Asia med dravidiske språk avmerket. Brahui ligger isolert i nordvest.

Brahui er et dravidisk språk som brukes i vestlige og sørlige og sentrale Pakistan, noen grenseområder i Afghanistan, Iran og Turkmenistan. De viktigste områdene hvor brahui blir snakket er i vest og sør i sentrale Pakistan, rundt byene Kalat og Quetta. Det er det eneste dravidiske språk som har et kjerneområde utenfor Sør-India eller Sri Lanka. På begynnelsen av 2000-tallet hadde språket over to millioner brukere.

Språket blir snakket av brahuifolket. Disse har vært isolerte fra andre dravidisktalende gjennom flere hundre år, og har opplevd stor påvirkning fra andre kulturer. Som resultat har språket mange lånord fra balutsji, sindhi og persisk. Mange som snakker brahui er flerspråklige, og en god del som tidligere snakket brahui har gått over til å snakke balutsji eller persisk.

Brahui kan skrives med persisk-arabisk skrift, i nyere tid også med latinske bokstaver, men svært få brahuitalerere er lesekyndige, og under 1 % av dem kan skrive brahui.

Grunnleggende ord og fraser

[rediger | rediger kilde]
  • en – asiŧ
  • to – iraŧ
  • tre – musiŧ
  • hva – ant[1]

I henhold til en rapport fra 2009 fra UNESCO er brahui et av 27 språk i Pakistan som er truet av utryddelse. Det er klassifisert som «utrygt», det siste nivået av truete språk ut fra fem nivåer av bekymring.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Bashir, Elena (Desember 2003): «Brahui – Notes» (PDF), South Asian Language Resource Center Workshop on Languages of Afghanistan and neighboring areas.
  2. ^ Moseley, Christopher, red. (2009): Interactive Atlas of the World's Languages in Danger Arkivert 22. februar 2009 hos Wayback Machine., UNESCO, OCLC 435877932

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]