Bragerevyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bragerevyen er en av Norges eldste skolerevyer.

Revyen arrangeres på Kongsbakken videregående skole i Tromsø. Revyen hadde sin første premiere 1. januar 1930 på skolens tegnerom. Den seinere forfatteren og historikeren Nils Ytreberg henvendte seg til en av pikeklassene ved Tromsø Offentlige Høgre Allmennskole, som seinere skiftet navn til Kongsbakken videregående skole, med forespørsel om å lage underholdningskabaret. Forestillingen skulle være til inntekt for avisen Tromsøs årlige lotteri, «Julegrisen», som da hadde 10-årsjubileum. Siden den gang har revyen vært satt opp i juleferien hvert eneste år, unntatt tet år da rektoren på skolen nektet elevene å gjennomføre revyen. Revyen ble også satt opp i krigsårene, men da under streng sensur av okkupasjonsmakten. Bragerevyen er en av landets eldste amatørrevyer, og en av landets aller eldste amatørrevyer med kontinuerlige oppsetninger.

Kongsbakken skole har siden slutten av 1800-tallet hatt et studentsamfunn med navnet Bragesamfunnet. Det var det første til å arrangere revyen, men etter hvert som Bragesamfunnet gikk i oppløsning, besto revyen og har vart helt frem til i dag.

Bragerevyen arrangeres av elevene på skolen. Tidligere elever og andre revyengasjerte i byen fungerer som frivillige instruktører. En rekke kulturarbeidere, musikere og skuespillere hadde sin første sceneopptreden på revyene i Tromsø, slik som Espen Lind, Kristian Fr. Figenschow jr. Ketil Høegh, Nils Johnson, Guri Johnson og Finn Arve Sørbøe.


Autoritetsdata