Braganza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Braganza er et norsk investeringselskap som ble etablert i 1938 av Ludv. G. Braathens Rederi. Selskapet har hovedkontor i Oslo, og eies av Per G. Braathen og hans nærmeste familie. Braganza eide i en årrekke flyselskapet Braathens.

Braganza har investeringer innen flybransjen, reiseliv og opplevelsesindustri . Braganza er eier av BRA - Braathens Regional Airlines AB , Braathens IT, Kristiansand Dyrepark inkludert Abra Havn og Kaptein Sabeltann, Ticket Leisure Group , Signatours, Wayday og Escape Travel,

Braganza historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet Braganza AS ble startet i 1938 som en del av Ludv.G. Braathens Rederi. Rederivirksomheten til Ludv. G. Braathen ble startet i 1926. Ludvig G. Braathens Rederi utviklet seg til et større skipsrederi på 1950- og - 60-tallet. Rederiets siste båt ble solgt i 1982. Ludvig G. Braathen etablerte i 1946 flyselskapet Braathens SAFE med det formål å fly mannskap og reservedeler til skip i Asia og Syd-Amerika. Flyselskapet utviklet seg raskt efter en trang start på 1950- og -60-tallet og fikk sin første jet, en Boeing 737, i 1969. Luftfart, gjennom Braathens SAFE, Braathens Helikopter og Busy Bee ble efter hvert hovedvirksomheten til familien Braathen. I tillegg eide familien også i kortere og lengre perioder industribedrifter, turoperatører og annen reiselivsvirksomhet.

I løpet av 1990-årene konsentrerte Braganza virksomheten mer og mer om flyselskapet Braathens SAFE som ble børsnotert i 1994. I 1997 solgte Braganza 30 % av Braathens SAFE til nederlandske KLM, men ble sittende som største eier med 38 % av aksjene. Kristiansand Dyrepark var en av Braganzas tidlige investeringer, den første aksjen ble kjøpt i 1995. I 1996 startet en ”ny tid” for Braganza med en ny strategi for selskapet mer rettet mot finansielle investeringer.

I 2002 solgte Braganza seg ut av Braathens som følge av at SAS la inn bud på hele selskapet og avnoterte selskapet fra børsen. Som en del av avtalen i forbindelse med salget av Braathens kjøpte Braganza alle aksjene i det svenske innenriksflyselskapet Malmö Aviation i 2002. Senere i 2002 ble verdiene i Braganza delt som følge av en avtale mellom de tre gjenværende eierne som alle er barnebarn av grunnleggeren Ludvig. G Braathen. Per G. Braathen ble da eneeier av Braganza. Som følge av eierskiftet ble selskapets strategi gradvis endret i retning av industrielle investeringer, primært innenfor reiseliv og relaterte industrier.

Per G. Braathens private investeringselskap ble innlemmet i Braganza i 2002, og med det fulgte et antall reiselivsinvesteringer som i dag er en del av Braganzas portefølje.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]