Braganza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Braganza er et norsk investeringselskap som ble etablert i 1938 av Ludv. G. Braathens Rederi. Selskapet har hovedkontor i Oslo, og eies av Per G. Braathen og hans nærmeste familie. Selskapet har 13 ansatte (hvor fem personer har ledende roller i selskapene Braganza eier). Braganza eide i en årrekke flyselskapet Braathens.

Investeringer innen flybransjen, reiseliv, opplevelsesindustri og distribusjon av reiselivsprodukterutgjør en stor del av selskapets investeringsportefølje. Selskapene som inngår i Braathens Aviation er Malmö Aviation, Sverigeflyg, Braathens Regional, Braathens Technical, Braathens Training , Braathens Leasing og Braathens IT Solutions. Braganza er også eier av Kristiansand Dyrepark inkludert Abra Havn og Kaptein Sabeltann.Ticket Travel Group, Escape Travel, Iceland Explorer, SunHotels, Stay.com og Arken Zoo AB.

Braganza histore[rediger | rediger kilde]

Selskapet Braganza AS ble startet i 1938 som en del av Ludv.G. Braathens Rederi. Rederivirksomheten til Ludv. G. Braathen ble startet i 1926. Ludvig G. Braathens Rederi utviklet seg til et større skipsrederi på 1950- og - 60-tallet. Rederiets siste båt ble solgt i 1982. Ludvig G. Braathen etablerte i 1946 flyselskapet Braathens SAFE med det formål å fly mannskap og reservedeler til skip i Asia og Syd Amerika. Flyselskapet utviklet seg raskt efter en trang start på 1950- og -60-tallet og fikk sin første jet, en Boeing 737, i 1969. Luftfart, gjennom Braathens SAFE, Braathens Helikopter og Busy Bee ble efter hvert hovedvirksomheten til familien Braathen. I tillegg eide familien også i kortere og lengre perioder industribedrifter, turoperatører og annen reiselivsvirksomhet.

I løpet av 1990-årene konsentrerte Braganza virksomheten mer og mer om flyselskapet Braathens SAFE som ble børsnotert i 1994. I 1997 solgte Braganza 30 % av Braathens SAFE til nederlandske KLM, men ble sittende som største eier med 38 % av aksjene. Kristiansand Dyrepark var en av Braganzas tidlige investeringer, den første aksjen ble kjøpt i 1995. I 1996 startet en ”ny tid” for Braganza med en ny strategi for selskapet mer rettet mot finansielle investeringer. Den første industrielle investeringen som ble gjort var i det svensk/amerikanske flyleasing selskapet Indigo Aviation, og siden har Braganza vært en aktiv investor innen flyleasing. Indigo Aviation ble børsnotert på NASDAQ i New York og deretter solgt i 2001.

Braganza startet i 1998 med aktiv forvaltning av børsnoterte aksjer, først gjennom selskapet Braganza Asset Management og fra 2004 ved etablering av Saga Equity Fund. Saga Equity Fund var åpent for profesjonelle, eksterne investorer og forvaltningsselskapet Saga Asset Management hadde konsesjon fra Kredittilsynet. Fondet hadde på det meste 1,4 milliarder til forvaltning og ble nedlagt i 2008 før "finanskrisen" slo til for fullt. Etter dette har Braganza kun en mindre andel av sin portefølje i form av børsnoterte aksjer og en større del i industrielle investeringer

I 2002 solgte Braganza seg ut av Braathens som følge av at SAS la inn bud på hele selskapet og avnoterte selskapet fra børsen. Som en del av avtalen i forbindelse med salget av Braathens kjøpte Braganza alle aksjene i det svenske innenriksflyselskapet Malmö Aviation i 2002. Senere i 2002 ble verdiene i Braganza delt som følge av en avtale mellom de tre gjenværende eierne som alle er barnebarn av grunnleggeren Ludvig. G Braathen. Per G. Braathen ble da eneeier av Braganza. Som følge av eierskiftet ble selskapets strategi gradvis endret i retning av industrielle investeringer, primært innenfor reiseliv og relaterte industrier.

Per G. Braathens private investeringselskap ble innlemmet i Braganza i 2002, og med det fulgte et antall reiselivsinvesteringer som i dag er en del av Braganzas portefølje.Det største av disse er SunHotels, som er en B2B leverandør av hotellbooking på internet.

Escape Travel i Norge ble etablert av Tove Voss og Per G. Braathen i 2004. Escape Travel AB ble startet i 2008.

Braganza ble majoritetseier i Kristiansand Dyrepark i 2004, og eier av hele selskapet i 2006. 2004 og 2005 kjøpte Braganza ca 30 % av 2Entertain AB. Aksjene ble solgt i 2007.

Arken Zoo AB er i dag den ledende aktøren innen sin bransje i Sverige med en franchise omsetning på om lag 600 millioner SEK. Braganza kjøpte selskapet i 2006.

I 2007 ble Braathens Aviation etablert som et holdingselskap for Braganza sin flyvirksomhet i Sverige. Gruppen omfatter i dag Malmö Aviation, Sverigeflyg, Braathens Regional, Braathens Technical, Braathens Training, Braathens Leasing og Braathens IT Solutions. Transwede Airways ble etablert som en “ACMI provider” i 2006, men måtte legge ned sin virksomhet allerede i løpet av 2009 da markedet kollapset fullstendig i “finanskrisen”.

Nettselskapet Europareiser ble kjøpt i 2008. Selskapet har to merkevarer: Hotellweb og Stay .com. Hotellweb.no/.se/.dk/.fi tilbyr nettbasert hotellbooking via lokale domener i hele Norden. Stay.com gjør reiseplanlegging til en morsom og sosial aktivitet.

Braganza investerte i Jetscape i 2008 og har i dag en eierandel på 11 % . Jetscape er den viktigste investeringen innen flyleasing. I tillegg kommer eierskap til flere fly som opereres av Malmö Aviation og Sverigeflyg.

Sverigeflyg, hvor Braganza i løpet av 2011 kjøpte 85,5% av aksjene er i dag en del av Braathens Aviation. I juni 2011 signerte Braathens Aviation en avtale med Bombardier om kjøp av 10 CSeries fly med levering i 2014 og 2015 – og opsjon for ytterligere 10 fly. Malmö Aviations nåværende flyflåte vil skiftes ut når CSeries blir levert.

Braganza kjøpte i 2011 JK Safaris i Sverige og Scandinavian Cruise Center i Danmark. I februar 2012 ble også Iceland Explorer og Scandinavian Cruise Selection kjøpt, og disse er alle en del av Braathens Travel Group sammen med Escape Travel. I 2012 åpnet Abra Havn i Dyreparken i Kristiansand, en tematisert sjørøverlandsby med tema fra Kaptein Sabeltann.

I 2012 kjøpte Braganza Golden Air som er et regionalt flyselskap I Sverige som opererer både som et kommersielt flyselskap med en innenlandsk rute ut fra Bromma Stockholm lufthavn og som en ACMI-leverandør for andre flyselskaper. I 2013 endret Golden Air navn til Braathens Regional og Braathens navnet er da igjen tilbake på et flyselskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]