Burgas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bourgas»)
Burgas

Flagg

Våpen

LandBulgarias flagg Bulgaria
OblastBurgas
Postnummer8000–8002
Retningsnummer56
Areal253,64 km²
Befolkning210 136[1] (2024)
Bef.tetthet828,47 innb./km²
Høyde o.h.30 meter
Nettsidewww.burgas.bg/en
Kart
Burgas
42°30′11″N 27°28′13″Ø

Fra Burgas går det en oljeledning til Alexandroupolis i Hellas
Panorama over Burgas

Burgas (skrives også Bourgas; bulgarsk Бургас) er den fjerde største byen i Bulgaria med 205 821 innbyggere (2006), og den nest største byen ved kysten av Svartehavet etter Varna. Byen er hovedstad i provinsen Burgas, og et senter for industri og turisme.

Burgas ble grunnlagt som en liten fiskerlandsby på 1600-tallet. Først etter at byen fikk jernbane og havnen ble utbygd tidlig på 1900-tallet, begynte den å vokse. I dag har Burgas den største og viktigste havnen i Bulgaria og her finner man Bulgarias største fiskerflåte. Byen arrangerer flere årvisse festivaler, og best kjent av dem er den internasjonale folklorefestivalen i slutten av august.

Byen er omringet av Burgassjøene, og er det vestligste punktet i Svartehavet i den store Burgasbukta. I dag er byen et viktig økonomisk og kulturelt senter i sørøstlige deler av Bulgaria, der Burgas internasjonale lufthavn tjener feriestedene langs den sydlige bulgarske kysten.

Oljeraffineriet LUKoil Neftokhim Burgas ved Burgas er det største oljerafinneriet både i Bulgaria og på Balkan.

I 2012 ble flyplassen i Burgas utsatt for et terrorangrep. En bombe på en buss var åsted for et terrorist angrep utført av en selvmordsbomber som skulle frakte israelske turister fra Burgas flyplass i Burgas, Bulgaria 18. juli 2012. Bussen fraktet 42 israelere, hovedsakelig ungdommer, fra flyplassen til sine hoteller, etter at de kom på et fly fra Tel Aviv. Eksplosjonen drepte fem israelere samt den bulgarske bussjåføren og skadet 32 israelere, det skapte internasjonal fordømmelse.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Burgas vakreste severdighet er St. Kiril og Metodij-kirken som ble oppført på slutten av 1800-tallet. Denne katedralen er tilegnet helgenbrødrene Kyrillos og Methodios som skapte det kyrilliske alfabetet.

Omtrent tre mil nordøst for Burgas, og noen kilometer syd for Slăntsjev brjag (også kjent som feriestedet Sunny Beach) ligger den sjarmerende gamle byen Nesebăr, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]