Borsalino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Borsalino
Borsalino fedora.jpg
Lys fedora
Org.formAksjeselskap
BransjeMote
Etablert1856 i Alessandria
Hovedkontor AlessandriaRediger på Wikidata
LandItalia
Produkt(er)Fedora
Grunnlegger(e)Giuseppe Borsalino
Nettsted Offisielt nettsted
Giuseppe Borsalino (1834–1900), grunnleggeren av Borsalino
Monument over Giuseppe Borsalino ble reist i Pecetto di Valenza i provinsen Alessandria i 1920.
Borsalino-butikk i Roma

Borsalino er en italiensk hattefabrikant, spesielt kjent for sine fedorahatter.

Den første Borsalinofabrikken ble grunnlagt i Alessandria i Italia 1857, etter at gründeren Giuseppe Borsalino hadde vært på studietur i Frankrike for å lære om moderne produksjonsmetoder. Bedriften ble raskt en suksess, og 1875 inneholdt Borsalinokatalogen over seksti forskjellige modeller.

Giuseppe Borsalino var tidlig ute med å se behovet for velferdstilbud for arbeiderne, og innførte gratis medisinsk hjelp og pensjonssparing for arbeiderne sine.

Ved Borsalinos død i 1900 hadde fabrikken nesten tusen ansatte, og produserte en million hatter i året. Suksessen fortsatte under den nye lederen, Borsalinos sønn Teresio, og i 1913 hadde bedriften 2500 ansatte og produserte to millioner hatter årlig.

Etter andre verdenskrig gikk hatter av moten, og det gikk noe nedover med Borsalino. Borsalino er likevel en av verdens mest kjente hatteprodusenter, og produktene eksporteres til hele verden. Sortimentet er også utvidet, slik at de produserer flere typer hodeplagg, også mer «ungdommelige» varianter.

Borsalino flyttet fra sine tradisjonsrike lokaler i sentrum av Alessandria i 1986, og etablerte en ny fabrikk i en forstad av byen. Den gamle fabrikkbygningen ble etter dette overtatt av Università degli Studi del Piemonte Orientale «Amedeo Avogadro».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]