Hopp til innhold

Borris Skydeterræn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Borris Skydeterræn
LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Midtjylland
KommuneRingkøbing-Skjern kommune
Areal47 km²
Kart
Borris Skydeterræn
55°56′52″N 8°39′50″Ø

Borris Skydeterræn, også kjent som Borrislejren eller Borris Garnison, er Danmarks største hedeareal på vel 4 700 hektar (47 km²) og eies i dag av den danske stat og benyttes av Forsvaret. Borris Skydeterræn ligger omkring 5 km øst for Skjern i Vestjylland.

Området som utgjør Borris Skydeterræn har vært fredet i over 100 år. Staten kjøpte arealet i 1903 og siden da har området vært fredet – en fredning som ikke forhindrer Forsvaret i å holde sine store øvelser og skyteperioder.

Borris Skydeterræn er oppbygget på en spesiell måte i forhold til andre skyteområder. I stedet for å skyte ut over vannet, skyter man inn imot midten av arealet. Borris Skydeterræn har en sirkelformet vei hele veien rundt om skyteområdet, som man normalt ikke får skyte mot.

Da området ble kjøpt av staten, ble alle hus og gårder ryddet. Dette gir i dag et areal som bærer preg av lehegn og markligende sletter.

Borris Skydeterræn er et felles øvelsesområde for hele Forsvaret og har derfor heller ikke faste regimenter eller skoler tilknyttet. Arealet rommer fast soldathjem, skytekontor, utdannelsesmateriellkontor, innkvarteringsbygninger, lokalt støtteelement og kantiner (herunder sersjant- og offisersmesse).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata