Borough United FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Borough United Football Club var en walisisk fotballklubb fra landsbyen Llandudno Junction i grevskapsdistriktet Conwy. Klubben eksisterte bare i 17 år, men markerte seg med å vinne den walisiske cupen i 1963 og å oppnå et respektabelt resultat i Cupvinnercupen.

Tidlig historie og cupmesterskap[rediger | rediger kilde]

Borough United ble stiftet i 1952 da Llandudno Junction FC og Conwy Borough FC, som begge hadde slitt med økonomiske problemer, slo seg sammen. Den nye klubben spilte på Conwy Boroughs bane Nant-y-Coed og i Llandudno Junctions farger, brun skjorte og hvit shorts.

De to opprinnelige klubbene hadde hatt en viss suksess, men lå begge i bunnen av Welsh League (North) den sesongen de vedtok å slå seg sammen. Den nye klubben vant divisjonen i 1959, foran de lokale rivalene Llandudno FC. (Det fantes for øvrig ikke noen nasjonal toppdivisjon i Wales på den tida. League of Wales ble ikke opprettet før i 1992.)

Borough Uniteds store sesong var likevel i 1962/63. De vant divisjonen igjen, og vant hele tre cupmesterskap. Det største var likevel seieren i Welsh Cup. I de første rundene slo de ut Rhyl, Denbigh Town, Bangor City (siste sesongs cupmester) og Hereford United. Cupfinalen ble på den tida spilt over to kamper, hjemme og borte. Borough United slo Newport County 2-1 hjemme og spilte 0-0 borte.

Europacupspill[rediger | rediger kilde]

Cupmesterskapet ga Borough United plass i Cupvinnercupen. I første runde møtte de Sliema Wanderers fra Malta. Første kamp ble spilt på for Borough United uvant sandunderlag på Empire Stadium i Gzira, der den walisiske klubben greide 0-0. Returkampen ble spilt på Racecourse Ground i Wrexham, der det maltesiske laget var like uvant med gressdekket som waliserne hadde vært med sandunderlaget, og Borough United vant 2-0.

I andre runde møtte Borough United Slovan Bratislava fra Tsjekkoslovakia. Waliserne tapte begge kampene, 0-1 i Wrexham og 0-3 i Bratislava, men resultatet var likevel respektabelt for et amatørlag som møtte et profesjonelt lag med fem landslagsspillere på banen.

Slutten[rediger | rediger kilde]

Klubben gjorde det fortsatt godt i serien fram til de i 1967 ble kastet ut fra hjemmebanen sin av banens eiere, den katolske ordenen Oblatfedrene. Klubben fant det umulig å flytte til Llandudno Junctions gamle bane Conwy Morfa, og diskusjoner om å slå seg sammen med andre klubber i distriktet bar heller ikke frukter. Borough United trakk seg fra Welsh League (North) i juli 1967 og spilte i Vale of Conwy League på lavere nivå i to sesonger før klubben ble oppløst i 1969.

Kilder/eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata