Borough Market

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Borough Market i 2004

Borough Market er et matmarked som driver både grossist- og detaljsalg. Det ligger i The Borough i Southwark i London, og er et av de største matmarkedene i verden. Utvalget dekker alle verdenshjørner, og markedet regnes for å holde svært høy kvalitet.

Grossistmarkedet er åpent på morgenen alle ukedager, mens detaljhandelen bare er åpen på torsdag, fredag og lørdag. Historisk er det frukt og grønnsaker som har vært de viktigste varene, men i senere år har man også begynt å selge alle slags delikatesser. Mange gårdbrukere selger sine produkter på markedet, og det samme gjør en del store selskaper.

Det første markedet på stedet er nevnt allerede i 1276. Det lå ved Southwark-enden av London Bridge, og var et ståkete sted med mange problemer. Det ble så flyttet til St Margarets kirke på High Street. I 1550 gav Edvard VI et charter til City of London slik at Corporation fikk kontroll over alle markeder i Southwark. Dette ble bekreftet av Karl II i 1671. Men markedet forårsaket så store trafikkproblemer at det ble nedlagt gjennom et parlamentsvedtak i 1754.

Vedtaket åpnet for at lokale innbyggere kunne åpnet et nytt marked et annet sted, og i 1756 ble et område på 18 000 m² i Rochester Yard tatt i bruk. I løpet av det 19. århundre vokste det til å bli et av byens viktigste markeder.

De nåværende bygningene er fra 1851, med noen senere endringer. Inngangen er i art deco-stil, og ble reist i 1932.

Markedet administreres av seksten styremedlemmer som må bo i området.

Borough Market og området rundt har blitt brukt i innspillingen av flere filmer, som Bridget Jones' Diary (2001), Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) og Harry Potter og fangen fra Azkaban (2004).