Borak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Miraj (også kalt «nattreisen») med Muhammed på Borak. Bildet er fra boken al-Tawarikh av Rashid al-Din, publisert i Persia i 1307.
Muhammed rir på Borak opp gjennom de sju himlene; en persisk miniatyr fra ca. 1550.

Borak[1], barak eller burak[2] (eng: Buraq, arabisk: براق) er i islamsk tradisjon navnet på et bevinget fabeldyr, som skal ha båret Muhammed fra jorden til himmelen og tilbake igjen under profetens himmelferd. Et utdrag av en hadith fra Sahih Muslim (anerkjent av sunni, men ikke av sjia) beskriver Borak:

«Jeg ble båret på Borak, som er et langt og hvitt dyr, større enn et esel, men mindre enn et muldyr, og avstanden mellom, hvor hovene rørte jorden, var så langt, øyet rakte.»

I kunsten[rediger | rediger kilde]

Gjennom hele middelalderen var Borak et yndet motiv for arabiske diktere og miniatyrmalere.[2] I islamsk litteratur og kunst avbildes Borak ofte som et dyr med kvinneansikt - eller som en blanding mellom en ørn og en hest, sannsynligvis inspirert av legenden om Pegasus. Borak kan også framstilles som en hvit hoppe med kvinneansikt, påfuglhale og vinger.[2]

Leon Uris' bok The Haj beskriver Borak som følger:

«[Den] hadde en kvinnes ansikt, en fasans hale og kunne med et enkelt skritt gallopere så langt øyet kunne se.»

Nåtidig bruk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vogt, Volrath. Reise i det hellige Land og Syrien (norsk). Kristiania : Selskabet , 1865: Selskabet for Folkeoplysningens Fremme. s. 50.  [Bruker navnet: El-Borak]
  2. ^ a b c Oppslagsordet «Borak» i Store norske leksikon (besøkt 14. Juli 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]