Bonkholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bonkholmen
LandNorges flagg Norge
Kart
Bonkholmen
69°39′17″N 20°20′28″Ø

Bonkholmen (også kalt Bunkholmen, Bonken[1]) er ei holme i Lyngenfjorden i Troms.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Holmen har fått navn etter samen Bonki, den siste hedning i Lyngenfjorden, som bodde der på 1700-tallet.

Den folkelige tradisjonen sier at da Bonki kjente at han snart skulle dø var det ingen i Lyngen som kunne eller ville begrave ham etter hans egen tros ritualer. Bonki innredet da selv sin grav, og da han kjente døden nærme seg, la han seg i graven og ble liggende der.

I 1961 fant arkeologen Povl Simonsen en hule på holmen, der det lå et skjelett av en mann sammen med skjelettet av en bjørn. En sannsynlig forklaring, som er i tråd med førkristen tro og forestillingsverden, er at Bonki selv hadde drept bjørnen inne på fastlandet. Han hadde så fraktet bjørnen til holmen og lagt den i hulen, slik at han selv – da døden nærmet seg – kunne gå og legge seg hos den.

Det må tilføyes at Bonki neppe er personens egentlige navn, men et økenavn. «Bonki» kommer av det finske «Punki» som betyr utøy (lus og lopper) og som i mange egner av Finland har vært brukt som en nedsettende betegnelse på samene, særlig de av dem som var hedninger. Finnene innvandret til Lyngen i tiåret 1710–1720 og fortrengte sjøsamene fra de indre fjordstrøk og utover i fjorden, hvor også Bonkholmen ligger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kartsøk: Bunkholmen, Bonken». www.norgeskart.no. Statens kartverk. Besøkt 17. juli 2022. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Simonsen, Povl (1981). «Historien om Bonki». Fuglene på Kjerringa og andre nordnorske folkefortellinger. Nordnorsk forfatterlag - Tiden Norsk Forlag. ISBN 82-10-02094-3.