Bombingen av World Trade Center

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bombingen av World Trade Center
StedNew York, New York
MålVerdens handelssenter i New York
Dato26. februar 1993
TidssoneUTC-05:00
AngrepsmetodeBilbombe; forsøk på natriumcyanidangrep.
Antall døde6
Antall skadde1 042
Gjerningsperson(er)Al-Qaida, ledet av Ramzi Yousef
MotivAmerikansk støtte til Israel og USAs rolle i Midtøsten.
Kart
Bombingen av Verdens Handelssenter i New York
40°42′42″N 74°00′49″V

Bombingen av World Trade Center skjedde 26. februar 1993 og bestod av en bilbombe som ble detonert av islamistiske terrorister i den underjordiske parkeringsgarasjen under det nordre tårnet i World Trade Center. Aksjonen førte til seks dødsfall og over 1 000 skadde.

Målet med aksjonen var å skade fundamentet til det nordlige tårnet i så stor grad at det ville kollapse over sin likedanne nabobygning.

Bomben eksploderte klokken 12.17 og skapte en trykkbølge som lagde et 30-meters hull gjennom fire lag av betong. Bombens detonasjonshastighet var omkring 4,5 km/s. Cyanidgassen som ble generert antas å ha brent opp i eksplosjonen.

Bomben kuttet bygningenes elektriske tilførsel og telefonlinjene for store deler av nedre Manhattan. Bomben førte også til at røyk kom sigende fra 93. etasje i begge tårn, og tårnenes fire trappelys og nødlys gikk også ut av funksjon. Grunnet strømsvikten ble mesteparten av New Yorks radio- og TV-stasjoner hindret i å sende ut signaler til eteren i nærmere en uke, og i mellomtiden kunne TV-stasjonene bare kringkaste via kabel og satellitt.

Hovedmannen bak aksjonen, Ramzi Yousef, håpet at røyken skulle holde seg i tårnet for å få oppmerksomhet fra offentligheten ved at folk på innsiden skulle kveles sakte av den dårlige luften. Han regnet også med at tårn 2 skulle kollapse. Materialene som ble brukt for å lage bomben kostet omtrent $129.

Yousef flyktet selv til Pakistan noen timer etter aksjonen. Han ble arrestert 7. februar 1995 i Islamabad etter å ha blitt funnet i samarbeid mellom den pakistanske etterretning og det amerikanske diplomatisikkerhetsbyrået. I rettssalen sa han «Jeg er terrorist; og stolt av det så lenge det er mot den amerikanske regjeringen».[1] Dommeren anbefalte rett etter dette at Yousef skulle sone hele straffen isolert. Det ble senere oppdaget at han også var delaktig i planer om å ta livet av både den daværende paven og daværende president Bill Clinton. Yousef soner nå livstidsstraff uten mulighet for prøveløslatelse i et høysikkerhetsfengsel i Florence, Colorado.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «'Proud terrorist' gets life for Trade Center bombing». CNN. 8. januar 1998. Besøkt 15. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]