Boltsirkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skisse av en 5-hulls boltsirkel.
Skisse av en 4-hulls boltsirkel.

En boltsirkel er en vanlig betegnelse på når et antall skruehull for bolter jevnt fordelt med sentre langs en tenkt sirkel med en gitt diameter.

Et eksempel på bruk er innfesting av bilfelger, hvor boltsirkelen er en av flere faktorer som bestemmer hvorvidt felgen vil passe til bilen. For eksempel kan en boltsirkel på 5×130 eller 5-130 angi at felgen skal festes til bilen via 5 skruer jevnt fordelt langs en sirkel med diameter på 130 millimeter.[1]

Andre vanlige bruksområder for bolrsirkel er for angi innfesting for racingratt til raserbiler, og i industrien til innfesting av blant annet servomotorer.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Racingratt[rediger | rediger kilde]

På racingratt til biler med boltsirkel er denne som regel på 6×70 mm, men kan også komme i andre boltsirkler. Noen racingratt festes istedet til bilen via en hurtigkobling, og denne har da ofte tilsvarende boltsirkel på 6×70 mm.

Servomotorer[rediger | rediger kilde]

Servomotorer i industrien monteres ofte via en flenslignende kobling for å gi kortest mulig vektstang ved høyt dreiemoment. Industrielle servomotorer bruker ofte standardiserte mål på denne, hvor et eksempel kan være en boltsirkel på 4×130 mm diameter (tilsvarer omtrent et kvadrat på cirka 91.9 mm × 91.9 mm).

Felger[rediger | rediger kilde]

Det kanskje mest kjente eksempelet på boltsirkler for allmenheten kommer fra monteringsmønsteret på felger til biler. På hjul til biler angir boltsirkelen antallet hjulmutre og tilhørende navbolter (eller eventuelt bare hjulbolter).[2][3] Et eksempel på en boltsirkel er 5×100 som angir 5 mutrer plassert på en sirkel med 100 mm diameter. Noen av de vanligste boltsirkel-diametrene på moderne biler er 100 mm, 112 mm og 114.3 mm.[trenger referanse] Boltsirkelen er en av flere parametre som må kontrolleres før man kjøper felger. Gjennom årene har over 30 ulike boltsirkler blitt brukt av bilprodusenter,[4] hvorav de fleste ikke er kompatible med hverandre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wheel Tech: Bolt Pattern». 
  2. ^ «Bolt Circle Diameter (B.C.D.)». Besøkt 3. desember 2010. 
  3. ^ «P.C.D.». Besøkt 3. desember 2010. 
  4. ^ Boltsirkel.no