Boksok.no

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Boksok.no er søkeside for tilrettelagt litteratur i Norge, altså bøker tilpasset ulik leseevne. Boksok.no drives av Leser søker bok.

Boksok oppdateres jevnlig og litt under 100 nye titler legges til årlig (av rundt 10 000 årlige bokutgivelser), per 2021 hadde siden litt over 1 000 bøker i flere kategorier. Her finnes blant annet 100-lista, som er de 100 mest tilgjengelige bøkene fra hele det norske bokmarkedet. 100-lista oppdateres to ganger årlig og inneholder de nyeste titlene på norsk.

I tillegg til å være en side der personer med ulike lesevansker lett kan finne en bok som passer, brukes også boksøk som søkeverktøy for bibliotekarer og lærere.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Boksøk har kategorisert bøkene i seks ulike tilretteleggingsformer. Hver kategori har sin fargekode som også brukes som hyllemerker i 250 bibliotek rundt om i landet. De seks kategoriene er delt inn etter tilretteleggingsform og behov.

Litt å lese[rediger | rediger kilde]

Bøker som kategoriseres som Litt å lese er lettleste bøker som har litt enklere tekst enn hva en vanlig bok har. Det kan være kortere setninger, få lange ord med konsonantopphopninger og få fremmedord. Det grafiske oppsettet er også luftigere. Større linjeavstand, løs høyremarg og aktiv linjedeling er med på å gjøre boka lettere å lese. Disse bøkene henvender seg til dyslektikere, leseuvante, nye i Norge og andre som kunne tenke seg en rask og lettlest bok.

Enkelt innhold[rediger | rediger kilde]

Enkelt innhold-bøkene har enkel tekst og enkelt innhold. I tillegg til at teksten er lett å lese er også temaet i boka enkelt å forstå.

Mange av bøkene i denne kategorien er illustrert med tydelige illustrasjoner eller fotografier. Disse bøkene henvender seg til mennesker med utviklingshemming, personer med demens eller andre som ikke kan lese mellom linjene.

Storskrift[rediger | rediger kilde]

Storskrift-bøkene har en stor font/skriftsnitt. Bøkene er ellers ikke tilrettelagt. Bøkene henvender seg til synshemmede.

Punktskrift og følebilder[rediger | rediger kilde]

Punktskrift er et skriftspråk for blinde og sterkt synshemmede. Sammen med følebilder kan bøkene vekke nysgjerrighet og gi gode leseropplevelser. Bøkene henvender seg til synshemmede, personer med sammensatte funksjonshemminger og andre som liker å se verden gjennom fingrene. Bøkene har også vanlig tekst. Dette gjør det mulig å lese bøkene sammen.

Tegnspråk og tegn til tale[rediger | rediger kilde]

Tegnspråk er et visuelt språk. Det har sin egen grammatikk og syntaks. Tegnspråk blir brukt av døve og personer med sterk hørselshemming. Tegnspråk og NMT (Norsk med tegnstøtte) er norske tegn. Bøkene inneholder illustrasjoner av tegn i tillegg til vanlig tekst. Tegnspråk-bøker er bøker på DVD eller CD-ROM. Bøkene henvender seg til personer med hørselshemming.

Bliss og piktogram[rediger | rediger kilde]

Ikke alle forstår vanlige bokstaver. Bliss og piktogram er to ulike språk som skriver ord og ikke bokstaver. Mange med ulike funksjonshemminger syns symbolspråk er lettere å forstå enn vanlige bokstaver. Bøkene henvender seg til funksjonshemmede som forstår symbolspråk. Bøkene har også vanlig tekst. Dette gjør det mulig å lese bøkene sammen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]