Tilrettelagt litteratur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tilrettelagt litteratur er litteratur (bøker) tilpasset ulik leseevne. Om lag 30 prosent av alle voksne har vansker med å få med seg innholdet i vanlig tekst. Årsakene kan være mange, fra dysleksi og andre funksjonshemminger til at en er uvant med å lese, er ukonsentrert eller har et annet morsmål. Graden av tilrettelegging varierer avhengig av målgruppen bøkene henvender seg til. Målgruppene har ulike behov og trenger ulike former for tilpassing av tekst og virkemidler.

Leser søker bok er en forening som har som målsetting at det skal komme ut og bli formidlet tilrettelagte bøker i Norge. De har etablert et system med tilrettelagt litteratur i seks kategorier. De seks kategoriene er fargekodet og finnes på bøkene og hyllene for tilrettelagt litteratur i alle Bok til alle-bibliotek. Den samme inndelingen finnes også på søkesiden for tilrettelagt litteratur boksøk.no.

Tilretteleggingformer[rediger | rediger kilde]

Litt å lese Lilla merking

Bøker som kategoriseres som Litt å lese er lettleste bøker som har litt enklere tekst enn hva en vanlig bok har. Det kan være kortere setninger, få lange ord med konsonantopphopninger og få fremmedord. Det grafiske oppsettet er også luftigere. Større linjeavstand, løs høyremarg og aktiv linjedeling er med på å gjøre boka lettere å lese. Disse bøkene henvender seg til dyslektikere, leseuvante, nye i Norge og andre som kunne tenke seg en rask og lettlest bok.

enkelt innhold Grønn merking

Enkelt innhold-bøkene har enkel tekst og enkelt innhold. I tillegg til at teksten er lett å lese er også temaet i boka enkelt å forstå. Mange av bøkene i denne kategorien er rikt illustrert med tydelige illustrasjoner eller fotografier. Disse bøkene henvender seg til mennesker med utviklingshemming, personer med demens eller andre som ikke kan lese mellom linjene.

storskrift Gul merking

Storskrift-bøkene har en stor font. Bøkene er ellers ikke tilrettelagt. Bøkene henvender seg til synshemmede.

punktskrift og følebilder Oransje merking

Punktskrift er et skriftspråk for blinde og sterkt synshemmede. Sammen med følebilder kan bøkene vekke nysgjerrighet og gode leseropplevelser. Bøkene henvender seg til synshemmede, personer med sammensatte funksjonshemminger og andre som liker å se verden gjennom fingrene. Bøkene har også vanlig tekst. Dette gjør det mulig å lese bøkene sammen.

Tegnspråk og tegn til tale Rød merking

Tegnspråk er et visuelt språk. Det har sin egen grammatikk og syntaks. Tegnspråk blir brukt av døve og personer med sterk hørselshemming. Tegnspråk og NMT (Norsk med tegnstøtte) er norske tegn. Bøkene inneholder illustrasjoner av tegn i tillegg til vanlig tekst. Tegnspråk-bøker er bøker på DVD eller CD-ROM. Bøkene henvender seg til personer med hørselshemming.

Bliss og piktogram Blå merking

Ikke alle forstår vanlige bokstaver. Bliss og piktogram er to ulke språk som skriver ord og ikke bokstaver. Mange med ulike funksjonshemminger syns symbolspråk er lettere å forstå enn vanlige bokstaver. Bøkene henvender seg til funksjonshemmede som forstår symbolspråk. Bøkene har også vanlig tekst. Dette gjør det mulig å lese bøkene sammen.

Se også[rediger | rediger kilde]