Bokhandleren i Kabul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

[trenger oppdatering]

Bokhandleren i Kabul – Et familiedrama er en sakprosabok skrevet av Åsne Seierstad og utgitt i 2002 på forlaget Cappelen Damm AS.

Boken er skrevet med en metode som kalles «deltakende observerende intervju». Denne metoden gir en dyp innsikt i intervjuobjektet. Boken lå på topp på The New York Times' bestselgerliste i 41 uker i strekk. Forfatteren ble kritisert for i innholdet i boken av bokhandleren selv, som egentlig heter Shah Mohammed Rais.

Seierstad er blitt kritisert for innholdet i boken, og den omtalte bokhandleren saksøkte henne i Oslo tingrett. Denne saken tapte forfatteren, og dømtes til å gi bokhandlerens kone, Suraia Rais, en oppreisning på kr 125 000. I tillegg ble forlaget dømt til å betale et tilsvarende beløp.[1] Retten mener boken krenket privatlivets fred og beskriver følelsene og tankene til bokhandleres kone uten å ha dekning for det. Videre skal Seierstad ikke ha handlet i god tro, og bokhandlerens kone er blitt krenket gjennom boken.[2]

Dommen ble avsagt 23. juli 2010, og både Seierstad og forlaget anket denne.

Seierstad og forlaget anket dommen til Borgarting lagmannsrett der de ble frikjent i desember 2011. Det er varslet at saken vil ankes til Høyesterett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bokhandlerens kone får oppreisning, Aftenposten» 24. juli 2010. Besøkt 24. juli 2010
  2. ^ NRK 24. juli 2010 Besøkt 25. juli 2010