Bogøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smaløy og Bogøy med forbindelses hengebrua

Bogøy, eller Bogøyvær, er en øygruppe som ligger i Frøya kommune i Trøndelag, nordvest for øya Frøya. Bogøy består av de to øyene Bogøy og Smaløy, som er knyttet til hverandre med hengebru.

Været har opplevd fraflytting i likhet med hele øyrekken utenfor Frøya i årene etter andre verdenskrig. Skolenedleggelsen i 1992 nesten halverte folketallet. Ved tusenårskiftet bodde 16[1] fastboende på været, de fleste pensjonister, noe som holdt seg stabilt fram til 2007.[2] Siden da har folketallet vokst, og det bor i 2010 28 mennesker i Bogøyvær krets – deriblant tre barnefamilier. Ved skolestart i august 2012 var hele åtte barn fra Bogøya klar for å ta daglig båt til Mausund for å gå i barnehage og skole.

På Bogøy er det per 2017 bare en barnefamilie, noen flytter fra mens noen flytter til Bogøy. Det bygges mange hytter.

Stedet var lenge mest kjent for landhandelen på kaia som var selvbetjent når kjøpmann Odd Skatvold selv ikke var til stede. Etter sommersesongen 2008 ga Skatvold imidlertid opp butikkdriften. Familien Skatvold etablerte spisestedet Supen Pøbb og har innredet deler av det gamle pakkhuset til utleieleilighet. Puben er åpen i påske- og sommersesongen. Det er også etablert gjestebrygge i tilknytning til puben.

Bogøy har hurtigbåtforbindelse til Sula, Mausund og videre til Frøya. 3. mai 2006 ble det åpnet fergeforbindelse fra Norddyrøya på fast-Frøya til Mausund og Sula. Dette sambandet trafikkerer også Bogøy. Skolebarna fraktes med hurtigbåt til Mausund, en tur som tar omkring ti minutter.

Postadressen til Bogøy er 7282 Bogøyvær.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]