Bo (våpen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En bo er vanligvis nesten 2 meter (180cm) lang og blir håndtert med begge hendene på grunn av tyngden og ikke minst lengden.

En (棒:ぼう) eller kon, er en lang stav, vanligvis laget av tre eller bambus, men av og til er den laget av metall eller dekket med metall for å oppnå større styrke; i tillegg blir også en full lengde bo av og til kalt en rokushakubō (六尺棒:ろくしゃくぼう). Dette kommer fra de japanske ordene roku (六:ろく), som betyr "seks"; shaku (尺:しゃく); en japansk måleenhet som tilsvarer 30,3cm, eller akkurat under en fot; og ordet bō. Derfor refererrokushakubō til en stav som er ca. 6 shaku (181.8 cm)lang. Andre typer bo kan variere fra tung til lett, fra stive til veldig fleksible, de kan være enkle trepinner hentet i veikanten eller noen helt utrolige kunstgjenstander.

Innen kampsport blir bruken av bo kalt bōjutsu. Den prinsipielle årsaken til bruk av en bo er å øke den styrken og kraften som blir levert gjennom vektarm prinsippet, og for å gi brukeren den lenge rekkevidden som dette våpenet kan gi. Kombinert med relativt små bevegelser hos utøveren, så resulterer dette i raskere, men også kraftigere moment i enden av en bo når den treffer det tiltenkte målet. Dette igjen gjør at at utøveren er i stand til å utføre knusende og sveipende angrep selv med en god avstand til motstanderen. En bo kan også brukes til å "stikke" en motstander over lenge avstand, men kan samtidig brukes til å begrense motstanderen sine bevegelser ved å låse kroppsledd og dermed sikre motstanderen hvis dette skulle være ønskelig. En bo blir i hovedsak brukt som et selvforsvarsvåpen og kan bruker til både blokkeringer og parrering. Kampsport teknikker, som slag og spark, kan også kombineres med våpenteknikken for å øke potensialet.

Selv om en bo kan bli ansett som et våpen i disse dager, så har det alltid vært ment at dette har blitt utviklet fra ikke-voldelig daglig bruk. En mener at en bo ha blitt brukt i gjøremål som balansering av bøtter eller korger. I typisk bruk ble nok en korg med f.eks varer som korn og fisk hengt på hver ende av boen og så balansert over ryggen eller oven skulder. I fattigere og utviklings land blir nok boen, eller pinne/stokk, brukt i landbruket den dag idag.

I kampkunst og kampsport stiler som Katori Shinto Ryu, Yamani-ryū eller Kenshin-ryū, er mange eller en del av slagene de samme som blir brukt for yari (spyd) eller naginata (hellebard). Det finnes sannsynligvis egne stokkekamp teknikker på ethvert kontinent, men ordet bo er egentlig ikke noe mer enn det japanske navnet for stokk/pinne.