Blå-grønne veien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den blå-grønne veien, eller på svensk Blågröna vägen, er et annet navn på veistrekningen mellom Halden i Østfold og Hällevadsholm i Munkedal, Sverige.

Veien er en del av fylkesvei 220 i Norge og Länsväg 165 i Sverige, og er ment som en alternativ turistvei til E6, mellom Göteborg og Oslo.[1]
Før E6 gjennom Bohuslän ble bygget ut til motorvei var denne ruta flere kilometer kortere enn hovedveien, men tok generelt lenger tid å kjøre på grunn av lavere veistandard. Likevel kunne det være lønnsomt å velge denne veien når det var mye kø på E6, særlig om sommeren. Etter at motorveien gjennom Bohuslän var fullført ble kjøretiden på E6 kraftig redusert og køene forsvant. Den blå-grønne veien er derfor ikke lenger noe tidsbesparende alternativ, men kan gjerne benyttes dersom man har god tid og ønsker å kjøre i landlige omgivelser med langt mindre trafikk.

Fra Halden går veien sørover langs Iddefjorden til Enningdalen, passerer Elgåfossen og krysser riksgrensen ved Holtet. På svensk side følger veien Bullaresjøene, og passerer Bullaren på vei til Hällevadsholm.

Blå-grønne veien har navnet sitt etter naturen langs veien; fjorden og de blå sjøene, kombinert med grønne skogene. På veien er det flere campingplasser og severdigheter. Mest kjent er Elgåfossen – et 46 meter høyt fossefall midt på riksgrensen mellom Norge og Sverige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pressreader 23. februar 2016. Fakta Blågröna vägen. Besøkt 25. januar 2017. (sv)