Hopp til innhold

Enningdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Enningdalen er sogn i Idd prestegjeld i Halden kommune. Enningdalen grenser til Sverige i øst, sør og vest, og er en typisk skog- og jordbruksbygd.

Gjennom dalen renner Enningdalselva som har sitt utspring i Bullaresjöarna og ender i Iddefjorden. Gjennom dalen går også fylkesvei 22, eller den Blå-grønne veien som den kalles fra Halden til grensen ved Holtet. Den Blå-grønne veien fortsetter videre inn i Sverige og Bullaren til Hällevadsholm. Navnet symboliserer blått vann og grønn natur, og skal være en alternativ turistvei til E6.

Bosetningen i Enningdalen er spredt, men noe er konsentrert rundt Buer, Prestebakke og Kornsjø. Folketallet i november 2001 var 888 personer. Herav 149 på Buer, 308 på Prestebakke og 250 på Kornsjø.

Av severdigheter kan nevnes Berby Herregård, Elgåfossen og Dampbåten Prøven.

Kampene i Enningdalen[rediger | rediger kilde]

Kart over slaget ved Berby 12. september 1808 (utgitt 1810) og Andreas Blochs skildring av kampen. Stridighetene i Enningdal i Østfold var del av den dansk-svenske krigen i grensetraktene mellom Norge og Sverige 1808–1809.

I Enningdal sto det harde kamper mellom svenske og norske styrker under krigen i 1808, den 11. juni ved Prestebakke kirke og den 12. september ved Berby.

Før 1658 hørte området geistlig til Naverstad prestegjeld i Båhuslen, men lå verdslig under Idd og Marker len, og i forbindelse med avståelsen av Båhuslen til Sverige ved freden i Roskilde oppstod det uenighet om Enningdalen skulle tilhøre Norge eller Sverige. Først tre år senere ble den siste delen av fredsavtalen underskrevet og Enningdalen ble lagt til Norge, i motsetning til resten av Båhuslen som siden har tilhørt Sverige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]