Blikkfløyte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blikkfløyter

Ei blikkfløyte er et musikkinstrument ofte brukt i folkemusikk, spesielt skotsk og irsk. Utseendemessig kan blikkfløyten minne om en tynn blokkfløyte i metall, men den vanlige blikkfløyta har bare seks fingerhull, som blir spilt med pekefinger, langfinger og ringfinger på hver hånd.

Register[rediger | rediger kilde]

Blikkfløyter har vanligvis et omfang på omkring to oktaver. De er diatone og normalt laget for å spille i en durskala. En D-fløyte, som er den vanligste tradisjonelle fløyta, kan således spille to durskalaer fra D1 til D3. Det øverste registeret spilles normalt med de samme grepene som det nederste, men med sterkere luftstrøm. På de fleste fløyter finnes i tillegg til de ordinære grepene med stor ters og septim også et gaffelgrep for liten septim, ofte med hullene 2-3-4-6 dekket. Dette gjør at man i tillegg til grunntonearten også kan spille den subdominante durtonearten, altså G-dur på en D-fløyte. I subdominanttonearten vil fløyta ikke dekke to hele oktaver, men en hel pluss to halve. Man kan også spille parallelltoneartene h-moll og e-moll, og eventuelt a-moll. Andre tonearter må spilles ved å spille med halvdekkede fingerhull, ettersom det normalt ikke finnes andre stabile gaffelgrep på tradisjonelle fløyter.

Noen fløytemakere lager også tenorfløyter, kalt low whistles på engelsk, som klinger en oktav under de ordinære fløytene og gjerne har en varm, rund tone.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Tidligere var blikkfløyter som regel svært billige instrumenter, jf den engelske betegnelsen penny whistle. Billige fløyter er fortsatt utbredt, f.eks. Generation, som består av et messingrør med støpt plastmunnstykke, og Clarke, som er lagd av en blikkplate som er rullet sammen til en konus, med treblokk. Men de siste årene har stadig flere fløytemakere laget mer forseggjorte og akustisk nøyaktige fløyter av ulike materialer, blant annet plast, aluminium og tre.

Utøvere[rediger | rediger kilde]

I Norge er særlig Steinar Ofsdal og Hans Fredrik Jacobsen kjent for å spille blikkfløyte, men også folkemusikkinspirerte band som Vamp og Hellbillies har brukt instrumentet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]