Blåhøe (Vågå)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Blåhø (Vågå)»)
Blåhøe
Andre navnBlåhøi, Blåhøa, Blåhø
Høyde 1 617 moh.[1]
Primærfaktor 765 m[2]
LandNorge
FylkeInnlandet
Kommune(r)Vågå, Dovre
Posisjonskart
Blåhøe ligger i Innlandet
Blåhøe (Vågå)
Blåhøe
Blåhøe (Innlandet)
Kart
Blåhø (Vågå)
61°53′52″N 9°16′57″Ø
UTM-koord.32V 514892 6862832

Blåhø (også skrevet Blåhøi, Blåhøa og Blåhø)[3] er et fjell i Vågå og Dovre kommune i Innlandet. Fjellet har to navn, da det kan sees både fra Dovre og fra Vågå, på Dovre heter det Jetta og i Vågå heter det Blåhø. Det har en høyde på 1 617 meter over havet. Det er bilvei helt til toppen, Norges tredje høyeste vei.

Fra toppen er det panoramautsikt til Jotunheimen, Reinheimen, Rondane og Dovrefjell, samt bygdene Dovre, Lesja, Sel og Vågå. Det heter seg at man kan se syv prestegjeld fra Blåhø/Jetta. Det er meget god utsikt til Rondanemassivet og Snøhetta.

Det arrangeres en del sykkelritt og løp opp til toppen. Et av dem er løpet Blåhø Opp, der også utøvere i eliteklassen deltar. Det er også populært å kjøre terrengmotorsykkel opp til toppen.

Området er også godt egnet for hanggliding og paragliding. Riksanlegget for luftsport ligger i Vågå ca. to mil fra Blåhø.

Det er god plass til å parkere biler på det høyeste punktet der senderen står. Hovedsenderen på toppen heter Jettasenderen og blir matet fra Tronsenderen i Alvdal. Den sender telekommunikasjon, samt TV- og radiosignal både digitalt og analogt direkte eller via omformere til ca. 35 000 innbyggere og ca. 40 000 hytter i kommunene Skjåk, Lom, Vågå, Lesja, Dovre, Sel, Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu og deler av Øyer.

Veien til toppen ble bygget først på 1960-tallet, i forbindelse med utbyggingen av senderen som stod ferdig i 1963. Veien er røff. Kjøring på eget ansvar. Veien er bomvei og prisen er 50 kroner. Betales med kun kort.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Blåhø – for fjell med lignende navn

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Blåhøe på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Blåhøe - 1617moh». peakbook.org. 9. mars 2016. Besøkt 27. november 2016. 
  3. ^ «Blåhøe». Faktaark. Kartverket. Besøkt 27. november 2016.