Bjørke (Norderhov)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bjørke (gnr. 1) er en matrikkelgård som ligger langs Askveien (riksvei 350), der denne går i bro over til Ask og like nord for utløpet til elva Sogna i Tyrifjorden, i Ringerike kommune.

Bjørke tilhørte inntil 1. januar 1964 Norderhov herredskommune, men denne og flere andre kommuner ble fra da slått sammen i den nye storkommunen Ringerike. Gården er delt i flere bruk, hvorav Nordre Bjørke (gnr. 1/1) på nordsiden av Askveien utgjør hovedbølet. Riksveien passerer mellom Nordre- og Søndre Bjørke, som begge har bygningsmassen relativt kloss inntil veien. Søndre Bjørke er forøvrig delt i to bruk med samme navn, gnr. 1/6 er størst og ligger nærmest veien, mens gnr. 1/5 ligger et lite stykke lenger ned langs elva og er minst av de to. Begge brukene er mindre enn Nordre Bjørke.

Gården nevnes første gang med i Birki i et diplom (DN. IV 287) fra 13. november 1352. Bjørke nevnes også i Norske Regnskaber og Jordebøger fra det 16de Aarhundrede, bind IV, som Bircke i 1528, Biørcke i 1578, Biercke i 1604, og Bierche i 1657 og 1723. På gammalnorsk var navnet Birki, av birki, som betydde sted som det vokser bjørk. Dagens form av navnet kan skyldes innflytelse av ordet «bjørk».

Se også[rediger | rediger kilde]