Bispedømmet Minden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hochstift Minden
Fyrstbispedømmet Minden
Stat i Det tysk-romerske rike
1180–1648
Flagg Våpen
Flagg Våpen
Plasseringa til Minden
Plasseringa til Minden
Hovedstad Minden
Styreform Geistlig styre
Historisk periode Middelalderen
 - Grunnlagt av Karl den store 803 1180
 - Blei riksumiddelbar 1180
 - Hamelin blei innlemma Freden i Westfalen: sekularisert og overdratt til Brandenburg-Preussen
 - 1648 Overdratt til Westfalen
 - 1807-1814
 - Opphørte 1648

Bispedømmet Minden var et romersk-katolsk bispedømme (tysk: Bistum Minden) og en stat, fyrstbispedømmet Minden (tysk: Hochstift Minden), i Det tysk-romerske rike. Hovedstaden var Minden, som i dag er en middels stor by i forbundsrepublikken Tyskland

Historie[rediger | rediger kilde]

Bispedømmet blei grunnlagt av Karl den store i 803, etter at han hadde overvunnet sakserne. Det var underlagt erkebispedømmet og kurfyrstedømmet Köln. Det blei gitt statusen fyrstbispedømmet (tysk: Fürstbistum) i 1180, da hertugdømmet Sachsen blei avvikla. På 1500-tallet begynte den protestantiske reformasjonen å få grep om staten, under hertugdømmet Braunschweig-Lüneburg. Minden blei okkupert av Sverige under trettiårskrigen og blei sekulert. Under freden i Westfalen 1648 blei det bestemt at området skulle gis til markgrevskapet Brandenburg.

Etter 1719, blei Minden styrt av Brandenburg-Preussen som en del av Minden-Ravensberg, en union sammen med grevskapet Ravensberg. I 1807 blei området en del av Kongeriket Westfalen. I 1814 blei det gitt tilbake til Preussen og blei en del av provinsen Westfalen.

I 1789 hadde fyrstedømmet et landområde på 1100 km². Det grensa til (fra nord, med klokka): en eksklave av landgrevskapet Hessen-Kassel, kurfyrstedømmet Hannover, grevskapet Schaumburg-Lippe, en eksklave av Hessen-Kassel, fyrstedømmet Lippe, grevskapet Ravensberg og fyrstbispedømmet Osnabrück. Av byer lå Minden og Lübbecke innenfor Mindens grenser.

Kilder[rediger | rediger kilde]