Bishop Hill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Kart som viser Bishop Hills plassering i delstaten Illinois.

Bishop Hill var en svensk koloni i Henry County i staten Illinois, USA, ved jernbanen mellom Chicago og Burlington, rundt 200 km vest for Chicago. Kolonien ble grunnlagt av den første store organiserte svenske utvandrergruppa, og kan ses som starten på den svenske utvandringa til Nord-Amerika.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bishop Hill ble grunnlagt av den selvlærte predikanten Erik Jansson i 1846, og oppkalt etter hans fødested, Biskopskulla i Uppsala. Hjemme i Hälsingaland hadde Jansson på midten av 1840-tallet danna en sekt hvis medlemmer ble kalt Erik-Jansarna. Disse kom snart i konflikt med statskirken, og Jansson rømte til slutt fra en fangetransport som skulle ta ham til statsfengselet i Gävle. Han og 400 av hans tilhengere bega seg i 1846 til Illinois, hvor de grunnla kolonien som et samvirke med felleseie. Det utvikla seg snart et mangsidig samfunn der med blant annet skole, kirke, hotell, smie, mølle, vognmakeri osv.

Jansson ble myrdet på våren i 1950, og i hans sted tok et sjumannsråd ledelsen, med Jonas Olsson (død 1898) fra Söderala. På slutten av 1950-tallet ble denne ordninga oppløst, og visse innflytelsesrike menn delte mesteparten av eiendommene mellom seg og gjorde dem til sine egne. På en del av området ble det bygd en mindre by ved navn Galva (etymologisk en forvanskning av Gävle).

Dagens Bishop Hill[rediger | rediger kilde]

Det finnes i Bishop Hill fortsatt flere bygninger fra koloniens dager, og man verdsetter minnet om kolonien og den svenske arven høyt. I 2000 bodde det 125 mennesker her, hvorav en stor del er etterkommere av de opprinnelige utvandrerne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 41°12′3″N 90°7′6″V