Birkebeinerspelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Birkebeinerspelet er et norsk vinterspel som spilles hvert år i februar, på gården Mesna nær Lillehammer og Sjusjøen. Det ble oppført første gang i 2017, med manus basert på Ravn Lanesskogs filmmanus til filmen "Birkebeinerne" fra 2016.

Birkebeinerspelet er et historisk spel. Året er 1205, og Norge er herjet av borgerkrig. På den ene siden står de fattige birkebeinerne, og på den andre siden står baglerne, som er støttet av danskene og den rike pavekirken. Da birkebeinerkongen Håkon Sverresson dør, tror mange at blodslinjene i kongsætten er brutt, at det ikke finnes noen ny arving. Men kongen har en uekte sønn, Håkon Håkonsson, som kan bli birkebeinernes neste konge. Etter å ha holdt gutten gjemt på gården Folkenborg i Østfold i nesten to år, vil hans mor Inga fra Varteig og hennes støttespillere smugle ham ut og ta ham med til Nidaros, for å kreve Norges trone for birkebeinerne. Men veien til Nidaros går gjennom Opplandene, der baglerne kontrollerer flere områder. Julaften 1205 kommer de til Hamar.

Birkebeinerspelet begynner med kongens død, og forteller om den dramatiske jakten på kongsbarnet. Gården Mesna, dagens spelplass, ligger i området der kongssønnen ble fraktet fra Hamar og over fjellet til Østerdalen.

Produksjonen er et samarbeid mellom profesjonelle skuespillere og lokale krefter. Dette er et av de få spelene i Norge som finner sted midtvinters.

2017: Manus og regi Åsmund-Brede Eike

2018: Manus og regi Åsmund-Brede Eike

2019: Manus og regi Evy Kasseth Røsten

2020: Manus og regi Evy Kasseth Røsten

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]