Hopp til innhold

Billy Elliot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Billy Elliot
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2000
Prod.landStorbritannias flagg Storbritannia
Lengde110 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiStephen Daldry
ProdusentCharles Brand
David M. Thompson
Jon Finn
Greg Brenman
Tessa Ross
Natascha Wharton
ManusforfatterLee Hall
MusikkStephen Warbeck
SjeffotografBrian Tufano
Foran kamera
MedvirkendeJamie Bell
Julie Walters
Jamie Draven
Gary Lewis
Annen informasjon
FilmformatWS F 1:1.85 - SRD
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Billy Elliot er en britisk film fra 2000 regissert av Stephen Daldry.

Handlingen

[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om 11 år gamle Billy Elliot (Jamie Bell) som vokser opp i et gruvesamfunn i nord-England under den store gruvearbeiderstreiken. Faren og broren er gruvearbeidere, og familien bor sammen med guttenes bestemor. Moren er død. Billys far og storebroren Tony er sentrale personer i arbeidernes kamp. Med far som pådriver går Billy på boksetrening. Billy er fornøyd med sitt fotarbeid, men selve boksingen er det så som så med. Den store forandringen i Billys liv skjer når byens ballettklasse midlertidig må flytte inn i bokselokalene. Når Billy får i oppgave av boksetreneren å bli igjen for å levere nøklene til ballettlæreren Fru Wilkinson (Julie Walters), benytter han sjansen til å prøve seg litt.

Fru Wilkinson har ikke sett et lignende talent på lang tid, og hun blir veldig engasjert i Billy, som forsøker å holde ballettundervisningen hemmelig for faren og broren. De sliter med å få mat på bordet, og faren blir rasende når han oppdager at Billy har kastet bort boksepengene på ballett. Billy tvinges til å slutte og bekymret for sine mentalt svekkede bestemor, søker han trøst hos kameraten Michael som han knytter sterke bånd til.

I mellomtiden forsøker fru Wilkinson å oppmuntre Billy til å prøvedanse for Den kongelige ballettskolen i London hvor han kan finpusse talentet sitt samtidig som han slipper unna de nedbrytende omgivelsene i hjembyen. Billy føler seg dratt mellom ansvaret for familien og dansen. For ham er ønsket om å danse mer enn en hobby. Det er lidenskap, og det er hans skjebne.

Ballettlæreren får til slutt overtalt både ham og faren, og sammen reiser de to på prøvedansen. Billy gjør ikke noe spesielt godt inntrykk danseteknisk hos sensorene, men når de spør ham om hvorfor han liker å danse, blir de så imponert av hvilken lidenskap det er hos ham, at han får plass ved skolen. Filmen avsluttes ved at vi ser den voksne Billy i premieren på Svanesjøen.

Hovedpersoner

[rediger | rediger kilde]

Filmmusikk

[rediger | rediger kilde]

Filmmusikken inneholdt flere velkjente rock- og punkrocksanger:

  1. «Cosmic Dancer» – T. Rex
  2. «Get It On (Bang a Gong)» – T. Rex
  3. «Town Called Malice» – The Jam
  4. «I Love to Boogie» – T. Rex
  5. «London Calling» – The Clash
  6. «Children of the Revolution» – T. Rex
  7. «Shout to the Top» – The Style Council
  8. «Walls Come Tumbling Down» – The Style Council
  9. «Ride a White Swan» – T. Rex
  10. «Burning Up» – Eagle Eye Cherry

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]