Bill Pinkney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bill Pinkney
Født 15. august 1925
Q1988919
Død 4. juli 2007 (81 år)
Q490595
hjerteinfarkt
Nasjonalitet USA

Bill Pinkney (født 15. august 1925 i Dalzell i Sumter County i Sør-Carolina, død 4. juli 2007 i Daytona Beach i Florida)[1] var en amerikansk sanger som blant annet var med i rhythm-and-blues gruppa The Drifters i dens første år.

Pinkney sang i ungdommen gospel i det lokale kirkekoret. Etter endt militærtjeneste under andre verdenskrig, der han utmerka seg under landgangen i Normandie (Operasjon Overlord) og under beleiringa av Bastogne, fortsatte han i ulike gospelgrupper. Han blei da kontakta av Clyde McPhatter, som hadde fått forespørsel fra Atlantic Records om å starte ei ny vokalgruppe, The Drifters.

På gruppas første plate, «Money Honey», sang Pinkney, som egentlig var djup baryton, tenor, men da Will Ferbie måtte forlate gruppa etter en ulykke, overtok Pinkney bass-stemmen, som kan høres blant annet på «Honey Love», «White Christmas», «Adorable» og «Ruby Baby». Han hadde også hovedstemmen på «I Should Have Done Right» og «Steamboat». Fra og med 1956 var Pinkney periodisk ute av gruppa, som alltid har hatt svært varierende besetninger.

I 1958 gav manager George Treadwell alle medlemmene av The Drifters sparken, og han bygde opp gruppa med ny besetning. Pinkney var dermed ute, og han valgte å danne The Original Drifters, blant annet med flere av de tidligere medlemmene. Denne avleggeren var i mange år svært populær i USAs sørøstlige stater, og de regnes som sentrale innen sjangeren «beach music». Han turnerte med gruppa heilt til det siste, og han døde av hjerteinfarkt samme dag som de skulle spille på en nasjonaldagsfest.

Pinkney har fått ei rekke æresbevisninger. Sammen med (varianter av) The Drifters er han innvotert i Vokalgruppenes æresgalleri, Rockens æresgalleri og Beach-musikkens æresgalleri. I Sør-Carolina er han tildelt «delstatens nøkkel», pluss at han er innvalgt i statens æresgalleri over svarte borgere. I 2002 fikk han er æresdoktorat i «Fine Music» ved Coastal Carolina University.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enkelte kilder oppgir byen Sumter som fødested. Navnet forekommer også skrevet Pinckney.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]