Biff à la Lindström

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Biff á la Lindström i stekepannen

Biff à la Lindström er en kjøttdeigsbiff lagd av gul løk, potet, rødbete, kjøttdeig og kapers.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Navnet Lindström lyder veldig svensk, men biffen kan ha russisk opprinnelse. Det er ikke bare rødbetene og kapersen som tilsier det. Ifølge den vanligste versjonen var rettens opphavsmann, kaptein Henrik Lindström (1831–1910), født og oppvokst i St. Petersburg.

En annen Lindström som får æren for retten er Adolf Henrik Lindstrøm som var den fremste norske polarkokken. Han var med både på Fridtjof Nansens og Roald Amundsens fartøy og ekspedisjoner til Sydpolen og gjennom Nordvestpassasjen.

Tradisjoner[rediger | rediger kilde]

Det skal ha vært i 1862 at Henrik Lindström besøkte Hotell Witt i Kalmar og der introduserte sin biff i Sverige. Det skal ha gått til på det viset at han kom til hotellet med noe gode venner den 4. mai. Han ville la dem smake en russisk rett som han pleide å spise i St. Petersburg. Til bordet bestilte Henrik inn de ingrediensene som trengtes til biffen: hakket kjøtt av velmørnet okse, finhakkede rødbeter, poteter, løk, egg, kapers, salt og hvit pepper. Ved bordet blandet vennene hans hver og en sin biff etter Henriks anvisninger. Biffene ble siden båret ut i kjøkkenet og stekt i smør i varm støpejernspanne. Resultatet ble høyt verdsatt, og siden den dagen finnes Biff à la Lindström alltid på Witts meny.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]