Bianca Jagger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bianca Jagger
Bianca Jagger, by Jim Wallace (Smithsonian Institution).jpg
FødtBlanca Perez Morena de Macías, Blanca Pérez-Mora Macias
2. mai 1945[1][2][3][4] (74 år)
Managua
Ektefelle Mick Jagger (19711978)
Barn Jade Jagger
Utdannet ved Institut d'études politiques de Paris
Beskjeftigelse Modell, skuespiller
Nasjonalitet Nicaragua, Storbritannia
Utmerkelser Right Livelihood Award (2004)

Bianca Jagger (født Bianca Pérez-Mora Macias 2. mai 1945) er en nicaraguansk-født menneskerettighetsforkjemper.

Hun var tidligere en skuespiller og et moteikon. Jagger fungerer som en av Europarådets ambassadører, og hun er grunnlegger og leder av Bianca Jagger Human Rights Foundation. Hun er medlem av Executive Director's Leadership Council i Amnesty International, og en forvalter for den veldedige organisasjonen Amazonas Charitable Trust.

I løpet av de siste tretti årene har hun skrevet flere artikler og debatt-innlegg, levert foredrag på konferanser og arrangementer over hele verden og hun har deltatt i flere debatter på TV og radio som har omhandlet en rekke forskjellige områder, blant annet folkemord, krigene i Irak og Afghanistan, krigen på terror generelt, krigsforbrytelser mot menneskeheten, forbrytelser mot fremtidige generasjoner, det tidligere Jugoslavia, Sri Lanka, Mellom-Amerika, Iran, Irak, India, barn og kvinners rettigheter, rettighetene til urfolk og indianere, klimaendringene, nedhogging av regnskogen, fornybar energi, vårt felles samfunnsansvar, sivile friheter og menneskerettigheter og dødsstraffen.

Hun var tidligere gift med Mick Jagger, vokalisten i The Rolling Stones. Jagger ble født i Managua, Nicaragua. Hennes far var en vellykket import / eksport kjøpmann og moren var husmor. Foreldrene skilte seg da Bianca var ti år gammel, og hun bodde hos sin mor, som måtte ta seg av tre barn på en liten inntekt. Av den franske stat fikk hun et stipend for å studere statsvitenskap ved Sciences Po i Paris. Hun ble også påvirket av Mahatma Gandhi og hans ikke-voldelige suksess. Hun reiste mye i India.

Bianca møtte sin fremtidige ektemann Mick Jagger på en fest etter en konsert av Rolling Stones i september 1970 i Frankrike. 12. mai 1971, mens hun var fire måneder på vei med hans barn, giftet paret seg under en katolsk seremoni i Saint-Tropez, Frankrike, og hun ble hans første kone. Paret fikk en datter, Jade Jagger Sheena Jesabel, født 21. oktober 1971 i Paris, Frankrike. I mai 1978 søkte hun om skilsmisse på grunn av hans notoriske utroskap med blant andre modellen Jerry Hall.

Bianca Jagger grunnla foreningen Bianca Jagger Human Rights Foundation, som hun er leder for. Hun returnerte til Nicaragua for å lete etter sine foreldre etter det store jordskjelvet i Nicaragua i 1972, som ødela hovedstaden Managua og etterlot seg mer enn 10 000 døde og titusener av hjemløse. I mars 2007 ble hun involvert med Sarah Teather og kampanjen om å stenge den amerikanske fangeleiren på Guantánamobukta. I januar 2009 var Jagger sammen med 12 000 mennesker samlet i protest mot en israelsk offensiv som hadde drept flere titalls sivile palestinere på Gazastripen som hadde funnet sted noen få dager tidligere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 17. okt. 2015, 1062396278
  2. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Bianca Jagger, 00000025021
  3. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Bianca Jagger, ece493a995ab481c958be13760fa276f
  4. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Bianca Jagger, w6nb04cr

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]