Bevisst drømming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bevisst drømming eller en bevisst drøm, også kalt klardrøm (etter engelsk lucid dream), er drømmeaktivitet eller en drøm der man er klar over at man drømmer. I motsetning til vanlige drømmer som huskes, vil bevisste drømmer oppleves, og man vil i varierende grad være i stand til å endre drømmelandskapet etter egen vilje. Bevisste drømmer kan inntreffe naturlig eller ved bruk av spesielle metoder.

Selve bevisstheten inntreffer når det går opp for en person at han/hun befinner seg i en drøm. Metoder utviklet for å fremkalle denne tilstanden baserer seg vanligvis på at personen skal gjenkjenne et element i en drøm og følgelig vekke bevisstheten uten å avbryte drømmetilstanden. Graden av bevissthet som oppnås varierer veldig, og setter også eventuelle begrensninger for hvor stor kontroll personen har over sin egen drøm. Ved full bevissthet har man praktisk talt full kontroll over hvordan drømmen skal utspille seg. Bevisste drømmer varer i alt fra en brøkdel av et sekund til en halvtime eller mer. Drømmeren har, i motsetning til med vanlige drømmer, en ganske god mulighet til å anslå varigheten. Den bevisste drømmens varighet og klarhet kan dessuten utvikles gjennom trening.

Mange mennesker opplever bevisste drømmer en eller flere ganger ved tilsynelatende tilfeldigheter. En er spesielt utsatt i barndommen, og veldig mange opplever sin første bevisste drøm på et tidlig stadium i livet. Det er også en tendens til at bevisste drømmer inntreffer etter at en person har blitt kjent med fenomenet for eksempel gjennom å ha lest om det. Mens uregelmessige bevisste drømmer med betydelige mellomrom er ganske utbredt, opplever et fåtall mennesker bevisste drømmer jevnlig, opptil flere ganger hver natt.

Bevisste drømmer beskrives ofte som spennende, fargerike og fantastiske. Mange sammenlikner det med en spirituell opplevelse og sier at drømmene har forandret deres liv og deres oppfatning av verden. Ettersom man faktisk «er klar over at man drømmer», er det ikke mange rapporterte problemer med å skille drøm fra virkelighet. Men heller enn at de bevisste drømmene benevnes som uvirkelige, blir de ofte beskrevet som hypervirkeligheter, der de virkelige elementene blir forsterket. Som følge av dette huskes bevisste drømmer angivelig mye lenger enn vanlige drømmer, selv mareritt.

Fenomenet er utbredt i New Age-bevegelsen, og blir ofte knyttet opp mot ut av kroppen-opplevelsene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]