Beslutningsforum for nye metoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Beslutningsforum for nye metoder er et norsk statlig organ, etablert i 2013, som nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten.[1]

Nye metoder er et prioriteringsverktøy. Beslutningsforum beslutter hvilke nye behandlingsmetoder og legemidler spesialisthelsetjenesten i Norge kan bruke.

Stortinget har fastsatt tre kriterier for hvordan sykehusenes budsjetter skal prioriteres i møte med nye metoder. De tre kriteriene er alvorlighet av sykdommen, nytte/effekt av behandlingen og ressursbruk/pris. Det er prioriteringsmeldingen fra 2016 som danner grunnlaget for jobben.

Prioriteringskriteriene skal vurderes samlet og veies mot hverandre.

Den økonomiske rammen er fast, og det kommer ikke mer penger over statsbudsjettet ved et ja i Beslutningsforum. Dermed vil et ja til et nytt legemiddel eller ny metode samtidig gjøre at det blir mindre til behandling av andre pasientgrupper.

Det er de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene i Norge som sammen utgjør Beslutningsforum. Per 2022 er lederen for Beslutningsforum administrerende direktør i Helse Vest, Inger Cathrine Bryne. I tillegg deltar observatør fra brukerutvalg og Helsedirektoratet. Bisittere på møtene er også sekretariatet for Beslutningsforum, Statens legemiddelverk, de fire fagdirektørene i de regionale helseforetakene, fagdirektørsekretariatet og kommunikasjonsrådgiver fra regionalt helseforetak.[2]

Ledelse av Beslutningsforum roteres mellom de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene. Siden opprettelse har dette vært:

Periode Leder Region
2014-2018 Lars Vorland[3] Helse Nord RHF
2018-2020 Stig Slørdahl[3] Helse Midt-Norge RHF
2020-2021 Cathrine Lofthus[4] Helse Sør-Øst RHF
2021-d.d. Inger Cathrine Bryne Helse Vest RHF

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om systemet Arkivert 27. september 2016 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Sammensetning». Arkivert fra originalen 27. september 2016. Besøkt 24. september 2016. 
  3. ^ a b «Beslutningsforum får ny leder». nyemetoder.no. Besøkt 7. august 2020. 
  4. ^ «Takker av som leder for Beslutningsforum». Dagens Medicin (norsk). Besøkt 7. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]