Beslutningsforum for nye metoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Beslutningsforum for nye metoder er et norsk statlig organ, etablert i 2013, som nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten.[1]

  • Nye metoder er et prioriteringsverktøy. Beslutningsforum beslutter hvilke nye behandlingsmetoder og legemidler spesialisthelsetjenesten i Norge kan bruke.
  • Stortinget har fastsatt tre kriterier for hvordan sykehusenes budsjetter skal prioriteres i møte med nye metoder. De tre kriteriene er alvorlighet av sykdommen, nytte/effekt av behandlingen og ressursbruk/pris. Det er prioriteringsmeldingen fra 2016 som danner grunnlaget for jobben.
  • Prioriteringskriteriene skal vurderes samlet og veies mot hverandre.
  • Den økonomiske rammen er fast, og det kommer ikke mer penger over statsbudsjettet ved et ja i Beslutningsforum. Dermed vil et ja til et nytt legemiddel eller ny metode samtidig gjøre at det blir mindre til behandling av andre pasientgrupper.
  • Det er de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene i Norge som sammen utgjør Beslutningsforum. Per 2022 er lederen for Beslutningsforum administrerende direktør i Helse Vest, Inger Cathrine Bryne. I tillegg deltar observatør fra brukerutvalg og Helsedirektoratet. Bisittere på møtene er også sekretariatet for Beslutningsforum, Statens legemiddelverk, de fire fagdirektørene i de regionale helseforetakene, fagdirektørsekretariatet og kommunikasjonsrådgiver fra regionalt helseforetak.[2]

Ledelse av Beslutningsforum roteres mellom de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene. Siden opprettelse har dette vært:

Periode Leder Region
2014-2018 Lars Vorland[3] Helse Nord RHF
2018-2020 Stig Slørdahl[3] Helse Midt-Norge RHF
2020-2021 Cathrine Lofthus[4] Helse Sør-Øst RHF
2021-d.d. Inger Cathrine Bryne Helse Vest RHF

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om systemet Arkivert 27. september 2016 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Sammensetning». Arkivert fra originalen 27. september 2016. Besøkt 24. september 2016. 
  3. ^ a b «Beslutningsforum får ny leder». nyemetoder.no. Besøkt 7. august 2020. 
  4. ^ «Takker av som leder for Beslutningsforum». Dagens Medicin (norsk). Besøkt 7. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]